Ganache czekoladowy – zobacz, jak go zrobić!

  • on 26 grudnia, 2019
  • Likes!

Przez wiele osób ganache czekoladowy uważany jest za najwspanialszy krem. Stanowi wyśmienity dodatek do wypieków i deserów. Jego słodycz, kakaowa esencja i wspaniała konsystencja nadają deserem zupełnie innego charakteru niż zwyczajna polewa. W jaki sposób przygotować ganache samodzielnie w domowych warunkach? Oto sprawdzona receptura!

Czym jest krem ganache czekoladowy?

Ganache czekoladowy to uniwersalny krem o wielu przeznaczeniach. Łączy w sobie najlepsze cechy tłustej śmietanki i roztopionej w niej wyśmienitej gorzkiej czekolady. Przekłada się to na niezwykle wykwintny smak, dlatego ganache jest ceniony zarówno przez cukierników, jak i miłośników słodkości, którym trudno wyobrazić sobie ulubione desery bez właśnie tego dodatku. Czy jego przygotowanie w domowych warunkach jest trudne? Niekoniecznie. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje i starannie trzymać się instrukcji.

W jaki sposób przygotować ganache czekoladowy w domowych warunkach?

Tak naprawdę przygotowanie kremu nie jest czasochłonne i zajmuje najwyżej kwadrans. Do tego czasu należy jeszcze doliczyć czas chłodzenia, który może wynieść nawet godzinę. Aby powstał idealny krem ganache czekoladowy, niezbędna będzie słodka śmietanka 30% oraz gorzka czekolada. W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład czekolada gorzka klasyczna 64% lub czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Wybór jednej z nich zależy od tego, jak mocno pragniemy wyczuwać w kremie tradycyjną goryczkę kakao, za którą niektórzy przepadają, przy czym inni preferują bardziej mleczną czekoladę. Należy jednak pamiętać, że gorzki smak czekolady zostanie w dużej mierze zneutralizowany przez słodką śmietankę.

Przystępujemy do przygotowania kremu. Aby stworzyć idealny ganache czekoladowy, w pierwszej kolejności należy umieścić słodką śmietankę w rondlu lub małym garnuszku i podgrzewać ją kilka minut na małym ogniu. Błędem jest doprowadzanie śmietany do wrzenia. Czekoladę należy pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do podgrzewającej się śmietany. Następnie oba składniki wymagają mieszania, które nie może być jednak zbyt energiczne, ponieważ w przeciwnym razie masa kremowa za bardzo się napowietrzy. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wkrótce czekolada idealnie rozpuści się w śmietanie, tworząc z nią gładką masę kremową. Wówczas należy zdjąć krem z palnika i pozostawić do ostudzenia. Po pewnym czasie można go umieścić w lodówce, aby przyspieszyć ten proces

Do czego możemy wykorzystać ten wspaniały krem?

Krem ganache czekoladowy ma wiele zastosowań w domowych wypiekach. Przede wszystkim, idealnie wywiązuje się z roli czekoladowej polewy do tortów, serników i babeczek. Coraz częściej znajdziemy go także w muffinkach i kruchych tartoletkach, czy klasycznej tarcie przygotowywanej na słodko. Ganache czekoladowy świetnie zastępuje produkty spotykane w sklepach. Z jego udziałem można więc przygotować pyszne naleśniki lub kanapki, gdzie z powodzeniem zastąpi masło orzechowe, bo doskonale rozsmarowuje się na kromkach pieczywa.

Kategoria wpisu:
Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *