Ganache z białej czekolady – do tortów i ciast

  • on 3 września, 2019
  • Likes!

Czym jest ganache? To krem, trochę w formie polewy, dodatek, który służy jako ozdoba tortu, ciasta czy ciastek. To specjalnie dobrana konsystencja, która ma na celu podkreślać smak wypieku i dodawać pięknego wyglądu. Ganache z czekolady białej jest dość słodki, efektowny, ale bardzo smaczny. Umiejętnie wykonany, może całkowicie odmienić znany deser. Jak więc go wykonać, by był idealny?

 

Podstawowe składniki na ganache z białej czekolady

 

Ganache, jako słowo, pochodzi z języka francuskiego. Legenda mówi, że pewien pomocnik cukiernika zabrudził czekoladę śmietanką. By zakryć swój błąd, postanowił wymieszać masę razem. W ten sposób, w wyniku nieuwagi, powstał bardzo smaczny ganache. Ty zadbaj o to, by był gładki, lekki i również smaczny.

 

To doskonały składnik tortów i ciastek. Używa się go nie tylko jako dodatku smakowego, ale także jako tynku do ciasta. To sprawia, że wiele tortów zaczyna wyglądać zupełnie inaczej. Tym bardziej, jeśli będzie to ganache oparty na nietypowej czekoladzie – a więc czekoladzie białej. Możesz go przygotować łatwo i szybko, z prostych składników, ale nie możesz zapominać, że musisz wybrać białą czekoladę dobrej jakości. W tym tkwi sekret dobrego ganache’u.

 

Czas na składniki. Czego potrzebujesz do ganache’u z białej czekolady?

  • 455 g czekolady białej E.Wedel;
  • 230 g śmietany kremówki.

Ganache jest oszczędny w składnikach, ale wyjątkowo trudny do przygotowania. Czas się z nim zmierzyć.

 

Proporcje są najważniejsze

 

Pierwsza kwestia, o którą warto zadbać, to dobry garnek z grubym dnem. Dzięki niemu łatwiej będzie uzyskać konsystencję, o którą chodzi w przygotowywaniu ganache’u z białej czekolady. Po drugie, musisz szukać odpowiednich proporcji. Wykorzystywane wielkości powinny mniej więcej odpowiadać sobie i zachowywać właściwy stosunek. To bardzo ważne w tym przypadku, gdyż w przeciwnym razie może okazać się, że ganache nie będzie w stanie zastygnąć lub pozostanie polewą. A tego zdecydowanie nie chcemy.

 

Garnek, czekolada i śmietanka – ganache z białej czekolady

 

Skoro więc możemy zacząć, to należy ustawić na wolnym ogniu garnek i wsypać do niego czekoladę pokrojoną na drobną kosteczkę. Może być posiekana nieregularnie, byle tylko odpowiednio drobno, dzięki czemu będzie rozpuszczała się łatwiej i równomierniej. W przypadku grubszych kostek proces ten może trwać zbyt długo. Czekolada może też się przypalić – musisz na to uważać. Dodaj śmietanki, która powinna przykrywać czekoladę, ale tak, by ta wystawała delikatnie. W żadnym wypadku nie możesz zalać czekolady całkiem, choć jednocześnie każdy skrawek powinien być zanurzony w śmietance.

 

Rozpuszczenie czekolady

 

Ganache tworzy się poprzez delikatne i długotrwałe rozpuszczanie czekolady w taki sposób, aby nie nabrała zbyt wysokiej temperatury. Dlatego trzeba uważnie i co jakiś czas mieszać, a gdy tylko okaże się, że ganache z białej czekolady nie ma już grudek, natychmiast trzeba zdjąć garnek z gazu i przelać masę do osobnego pojemnika. Tam powinna odkryta spędzić kilka godzin w temperaturze pokojowej, by nadawać się do dekorowania tortów.

Po tym czasie ganache jest gotowy i może być już użyty do tynkowania wypieków. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *