Ganache z białej czekolady z malinami – przepis

  • on 27 grudnia, 2019
  • Likes!

Ganache to fantastyczny krem o wielu zastosowaniach, który powstaje ze słodkiej gęstej śmietanki i doskonałej jakości czekolady. Polewa ma wielu zwolenników, a niektórzy spośród nich uwielbiają także inną jej wersję – ganache z białej czekolady. Krem równie wspaniałe sprawdza się jako polewa oraz dodatek do ciast i deserów. Ponadto, wyśmienicie smakuje w towarzystwie owoców, między innymi malin. W jaki sposób przygotować pyszny krem ganache z białej czekolady?

Wersja klasyczna a ganache z białej czekolady

Ganache z białej czekolady jest jedną z wariancji wersji klasycznej, do przygotowania której wykorzystuje się wysokiej jakości z gorzką czekoladę, jaka powinna charakteryzować się ograniczoną zawartością (tłuszczu innego niż kakaowy). Znana jest także wersja karmelowa i inne odmiany, jednak dziś skupimy się na przepysznym ganache przygotowywanym z białej czekolady.

Jak przygotować idealne ganache z białej czekolady

W większości przepisów, niezależnie od wersji, ganache powstaje z czekolady i śmietany. Niekiedy można też spotkać koncepcję, w której śmietana zastąpiona zostaje przez masło. Jak znaleźć idealne proporcje? Często wynoszą one jeden do jednego, choć bardzo wiele w tej kwestii zależy od przeznaczenia kremu. Manipulować możemy także rodzajem zastosowanej śmietany, a konkretnie zawartością tłuszczu. Jeżeli krem ma być gęstszy, wybieramy bardziej tłustą śmietanę lub dodajemy do niej więcej czekolady. W naszym przepisie użyliśmy czekolady białej E.Wedel, która jest znana ze swojego intensywnego i słodkiego smaku.

Przygotowanie ganache z białej czekolady nie jest skomplikowane, ponieważ wystarczy w określony sposób pomieszać ze sobą dwa składniki. Liczy się przede wszystkim wybór odpowiednich proporcji, a następnie skrupulatność. Śmietanę należy wlać do rondelka lub garnuszka. Powinno się ją podgrzać na małym ogniu, nie wolno dopuścić do jej wrzenia. Następnie do śmietany dodajemy podzieloną na mniejsze kawałki białą czekoladę wciąż mieszając zawartość rondla. Kiedy czekolada się rozpuści i równomiernie wymiesza ze śmietaną, krem można odstawić do ostudzenia. Później powinienem spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.

Ganache z białej czekolady i maliny, czyli połączenie idealne

Zarówno wersję klasyczną, jak i ganache z białej czekolady można spożywać jako deser, na przykład podając krem w pucharkach. Wówczas warto zatroszczyć się o dodatki. Jedną z najciekawszych propozycji stanowi ganache z białej czekolady z malinami, które idealnie przełamują słodycz czekolady. Prawdziwi miłośnicy słodkości mogą natomiast wzbogacić deser o chrupiące dodatki. Proponujemy na przykład wafel WW oraz Wafle Torcikowe w wersji śmietankowej lub orzechowej E.Wedel.

Tort, deser, polewa – wiele zastosowań wspaniałego kremu

Ganache z białej czekolady z malinami i podobne desery to tylko jedno z zastosowań tego pysznego kremu. Świetnie bowiem sprawdza się on także jako polewa do ciast i tortów lub dodatek do muffinków i babeczek, które coraz chętniej przygotowujemy w domach. W kreatywnym wykorzystywaniu ganache ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *