Gofry, które pokocha każdy fan czekolady

  • on 20 marca, 2020
  • Likes!
Gofry czekoladowe z bitą śmietaną

Chrupiące i puszyste – gofry od zawsze przywołują wspomnienia wakacji. Teraz i Ty możesz delektować się ich wyjątkowym smakiem, przyrządzając je samodzielnie. Skorzystaj z poniższych przepisów, aby stworzyć apetyczne gofry czekoladowe – idealne dla miłośnika czarnej tabliczki.

Gofry to pomysł na deser, któremu nie sposób się oprzeć. Pokusa będzie tym większa, jeśli zostaną przyrządzone z dodatkiem prawdziwej czekolady. Gotowy na przyjemne doznania smakowe? Czas zabrać się do pracy.

Gofry czekoladowe z bitą śmietaną

Intensywne w smaku gofry czekoladowe z pewnością spełnią oczekiwania wszystkich fanów czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia, którą dodatkowo potęguje dodatek bitej śmietany.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 40 g kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka (żółtka należy oddzielić od białek),
  • 50 g roztopionego masła,
  • 450 g kefiru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 250 ml śmietany kremówki.

Przesiej wszystkie sypkie składniki. Żółtka zmiksuj z masłem, kefirem i olejkiem. Masę połącz ze składnikami suchymi, a następnie pozostaw na 5 minut.

W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do odłożonego ciasta i wymieszaj.

Gofrownicę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka. Rozgrzej urządzenie, a następnie piecz – do momentu, w którym gofry osiągną pożądaną chrupkość. Studź na kratce.

W wysokim naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodając odrobinę cukru pudru. Przełóż do szprycy i dekoruj gofry czekoladowe.

Dla wzmocnienia czekoladowego smaku, polej je polewą czekoladową lub oprósz drobinkami startej czekolady.

Gofry bananowe z czekoladą

Jeśli gofry czekoladowe są dla Ciebie zbyt intensywne w smaku, wypróbuj łagodniejszy wariant – bananowy. Czekolada będzie w tym przypadku jedynie dodatkiem w postaci polewy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 dojrzały banan,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 50 ml mleka,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 150 g śmietany 18%,
  • szczypta soli.

Do przygotowania polewy potrzeba:

  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 350 g śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ½ laski wanilii.

Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Dodaj olej, mleko i śmietanę, a następnie całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem, a następnie dodaj je do rozgniecionego banana i wymieszaj. Wsyp pozostałe składniki (mąka + proszek do pieczenia + sól). Do powstałej masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Posiekaj czekoladę. 250 g kremówki ubij na sztywną masę, dodając cukier oraz nasiona wanilii. Wstaw do lodówki. Zagotuj 100 g śmietany. Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj składniki aż do rozpuszczenia.

Gofrownicę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka. Wykładaj ciasto i piecz do uzyskania złocistego koloru. Gofry studź na kratce. Po wystygnięciu udekoruj bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Gofry czekoladowe możesz przyrządzić na wiele sposobów. Powyższe przepisy możesz wiernie odtworzyć lub wykorzystać je jako inspirację do stworzenia własnych.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *