Chrupiące i puszyste – gofry od zawsze przywołują wspomnienia wakacji. Teraz i Ty możesz delektować się ich wyjątkowym smakiem, przyrządzając je samodzielnie. Skorzystaj z poniższych przepisów, aby stworzyć apetyczne gofry czekoladowe – idealne dla miłośnika czarnej tabliczki.
Gofry to pomysł na deser, któremu nie sposób się oprzeć. Pokusa będzie tym większa, jeśli zostaną przyrządzone z dodatkiem prawdziwej czekolady. Gotowy na przyjemne doznania smakowe? Czas zabrać się do pracy.
Gofry czekoladowe z bitą śmietaną
Intensywne w smaku gofry czekoladowe z pewnością spełnią oczekiwania wszystkich fanów czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia, którą dodatkowo potęguje dodatek bitej śmietany.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 40 g kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka (żółtka należy oddzielić od białek),
- 50 g roztopionego masła,
- 450 g kefiru,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 250 ml śmietany kremówki.
Przesiej wszystkie sypkie składniki. Żółtka zmiksuj z masłem, kefirem i olejkiem. Masę połącz ze składnikami suchymi, a następnie pozostaw na 5 minut.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj delikatnie do odłożonego ciasta i wymieszaj.
Gofrownicę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka. Rozgrzej urządzenie, a następnie piecz – do momentu, w którym gofry osiągną pożądaną chrupkość. Studź na kratce.
W wysokim naczyniu ubij śmietanę kremówkę, dodając odrobinę cukru pudru. Przełóż do szprycy i dekoruj gofry czekoladowe.
Dla wzmocnienia czekoladowego smaku, polej je polewą czekoladową lub oprósz drobinkami startej czekolady.
Gofry bananowe z czekoladą
Jeśli gofry czekoladowe są dla Ciebie zbyt intensywne w smaku, wypróbuj łagodniejszy wariant – bananowy. Czekolada będzie w tym przypadku jedynie dodatkiem w postaci polewy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1 dojrzały banan,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 50 ml mleka,
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek),
- 150 g śmietany 18%,
- szczypta soli.
Do przygotowania polewy potrzeba:
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 350 g śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- ½ laski wanilii.
Obierz banana i rozgnieć go widelcem. Dodaj olej, mleko i śmietanę, a następnie całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem, a następnie dodaj je do rozgniecionego banana i wymieszaj. Wsyp pozostałe składniki (mąka + proszek do pieczenia + sól). Do powstałej masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
Posiekaj czekoladę. 250 g kremówki ubij na sztywną masę, dodając cukier oraz nasiona wanilii. Wstaw do lodówki. Zagotuj 100 g śmietany. Zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj składniki aż do rozpuszczenia.
Gofrownicę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka. Wykładaj ciasto i piecz do uzyskania złocistego koloru. Gofry studź na kratce. Po wystygnięciu udekoruj bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Gofry czekoladowe możesz przyrządzić na wiele sposobów. Powyższe przepisy możesz wiernie odtworzyć lub wykorzystać je jako inspirację do stworzenia własnych.