Gofry z czekolady – uczta łasucha

  • on 2 września, 2019
  • Likes!

Kto nie zna tego zapachu, który rozchodzi się po bałtyckich plażach? Gofry to symbol lata i wakacji, ale także smak i aromat, którego nie da się z niczym innym pomylić. Dlatego przepis na domowe gofry z czekolady jest niezbędny w Twojej kuchni. Jak przygotować gofry o smaku lata?

 

Podstawowe składniki na gofry czekoladowe

 

Jak przygotować gofry czekoladowe, o jakich nigdy nie marzyłeś? Będziesz potrzebować:

  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 5 g proszku do pieczenia;
  • 3 g sody oczyszczonej;
  • 1 g soli (szczypta);
  • 3 g cynamonu mielonego;
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel lub 100 g czekolady mlecznej E.Wedel;
  • 50 g cukru kryształu;
  • 150 g jajek (3 sztuki);
  • 60 g masła;
  • 250 ml maślanki.

 

Nie zapomnij o…

 

Robiąc ciasto na gofry, zadbaj o jego konsystencję. Nie może być ona ani zbyt gęsta, ani zbyt lejąca się. Ważne, by składniki łączyć w dokładnych ilościach, by nie zachwiać właściwymi proporcjami. Będzie to miało odzwierciedlenie w smaku i konsystencji. Jeśli chcesz przygotować chrupiącego gofra, koniecznie korzystaj z przepisu i stosuj się do zaleceń cukierników.

Pamiętaj, że gofry możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest także tort przygotowany z gofrów zamiast blatów biszkoptu. Z użyciem czekolady przygotujesz w ten sposób nietypowy deser, który możesz ozdobić bitą śmietaną, nietypowym kremem lub innym wykonanym osobiście dodatkiem.

 

Sposób przygotowania gofrów czekoladowych

 

Na początek trzeba przygotować gofrownicę i zacząć mieszać składniki. W misce musisz połączyć kakao, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Dodaj do tego maślankę i rozpuszczone masło. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do masy dodaj teraz oddzielone od białek żółtka, a także czekoladę, którą musisz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Następnie dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj.

Pierwsza część przepisu zakłada szybkie przygotowanie ciasta. W międzyczasie trzeba jednak zadbać o dodatki. Najczęściej gofry je się z bitą śmietaną. Równie doskonale będą więc smakowały gofry czekoladowe z bitą śmietaną. Poza tym trzeba będzie zadbać o owoce. Idealnie sprawdzą się tu maliny, truskawki oraz borówki. No i sos. Może truskawkowy albo wiśniowy lub klasycznie – czekoladowy?

 

Smażenie gofrów czekoladowych

 

Co dalej z naszym przepisem? Przygotowaną już masę smaż około 4 lub 5 minut na rozgrzanej gofrownicy, aż do momentu, gdy uzyskasz pożądaną chrupkość. Gotowe gofry podaj jeszcze ciepłe, np. z bitą śmietaną, dodatkiem sosu czekoladowego czy z konfiturą truskawkową.

Gofry to niezwykła przekąska, słodycz, smaczny deser. Można kształtować ich smak i wygląd po swojemu. Najpopularniejszy, obecny niemalże wszędzie, jest gofr belgijski (stąd nazwa, wywodząca się z francuskiego). Ale możemy wyróżnić także np. specyficznego gofra leodyjskiego. Nawet w Polsce pojawia się ślad gofrowy, gdyż specyfikiem Warmii i Mazur jest tzw. gofr pruski. Wypiekany w kształcie serca, został nawet wpisany na listę produktów regionalnych. Wypróbuj gofry przygotowane własnoręcznie, na różne sposoby.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *