Gorąca czekolada z nutą likieru kawowego

  • on 5 lutego, 2021
  • Likes!
Budyń Czekoladowy

Gorąca czekolada z nutą likieru kawowego

Gdy za oknem śnieg lub deszcz, z pewnością masz ochotę „zaszyć się” pod kocem. Spróbuj przy okazji się rozgrzać, sięgając po gorącą czekoladę. Aby zapewnić sobie nie tylko wewnętrzne ciepło, ale i doskonały nastrój, możesz wzbogacić napój odrobiną likieru kawowego. Takie połączenie to prawdziwa poezja smaków!

Rozgrzewa i poprawia nastrój – właśnie tak działa gorąca czekolada. Gdy dodasz do niej odrobinę likieru kawowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie), jeszcze bardziej pobudzisz swoje zmysły.

Gorąca czekolada – sprawdzony domowy przepis

Jeśli marzy ci się gęsta, rozpływająca się w ustach gorąca czekolada, możesz przygotować ją w domowym zaciszu.

Niezbędne składniki to:

  • 1 tabliczka czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 ml mleka tłustego.

Z powyższych ilości przygotujesz dwie porcje czekolady do picia na gorąco.

Przygotowanie:

  1. Śmietanę i mleko umieść w małym garnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
  2. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj – ponownie zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut – do czasu aż cała czekolada dokładnie się rozpuści.
  4. Zdejmij z palnika.

Zastanawiasz się co zrobić, aby gorąca czekolada do picia była idealna? Jeżeli zależy ci na gęstym napoju, znaczenie ma odpowiednia ilość tłuszczu. Im więcej czekolady i śmietanki dodasz, tym uzyskasz gęstszą konsystencję. Możesz też spróbować zamienić część mleka tłustego skondensowanym mlekiem niesłodzonym.

Pamiętaj! Przygotowując gorącą czekoladę musisz kontrolować temperaturę. Nie możesz podgrzewać składników na zbyt dużym ogniu, ponieważ może to doprowadzić do przypalenia. W efekcie napój czekoladowy nie będzie nadawał się do spożycia.

Likier kawowy – domowy przepis

Chociaż likier kawowy jest dostępny właściwie w każdym sklepie, największą przyjemnością jest jego samodzielne przygotowanie. Proces ten nie jest ani trudny, ani czasochłonny, dlatego warto.

Będziesz potrzebować:

  • 150 ml spirytusu
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Kawę rozpuszczalną zalej odrobiną wrzątku. W garnuszku podgrzej mleko zagęszczone, a następnie dodaj oba rodzaje cukru. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Garnek zdejmij z palnika i dodaj kawę. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj. Przelej do butelki i odstaw.

Gorąca czekolada z likierem kawowym – rozgrzewający napój

Czekolada do picia z dodatkiem likieru kawowego idealnie sprawdza się w chłodne dni. Bardzo szybko rozgrzewa i jednocześnie poprawia nastrój – jeszcze lepiej niż gorąca herbata z cytryną i sokiem malinowym.

Taki rozgrzewający napój to idealna propozycja dla osób, które są miłośnikami czekolady, a jednocześnie nie stronią od kawy. Wystarczy już niewielka ilość likieru kawowego, aby gorąca czekolada nabrała wyjątkowego smaku i jeszcze przyjemniejszego aromatu.

Połączenie gorącej czekolady i likieru kawowego to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie odmawiaj jej sobie – szczególnie, jeśli aura za oknem nie napawa optymistycznie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *