Gorąca czekolada z przyprawami korzennymi

  • on 28 października, 2021
  • Likes!
Kakao – przepyszny dodatek do naleśników

Jesień i zima to czas, gdy szczególnie istnieje potrzeba, żeby się rozgrzać. Nie od dziś wiadomo, że lekiem na całe zło jest czekolada. Ale przyrządzona i podana w sposób wyjątkowy. W płynnej, gorącej postaci, okraszona nutą korzennych przypraw. Dziś gorącą czekoladę z przyprawami korzennymi możesz przygotować we własnym domu z łatwo dostępnych składników. Zobacz jakie to proste.

 

Lista składników:

  • 350ml mleka 3,2% lub śmietanki kremówki 30%,
  • 70 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 130 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej,
  • 2-3 goździki.

 

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzej mleko lub śmietankę wraz z przyprawami. O ile samo mleko możesz doprowadzić do wrzenia, ze śmietanką tego nie rób. Grozi zwarzeniem. Jeśli decydujesz się na połączenie części mleka i części śmietanki pamiętaj, by nie zagotować płynu.
  2. Wyjmij goździki.
  3. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  4. Trzymaj miksturę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.
  5. Wlej do ulubionych kubków, udekoruj według poniższych wskazówek i ciesz się smakiem wybornego deseru.

 

Już na samo wspomnienie czy fotografię bogato przystrojonego kubka z gorącą czekoladą robi się milej, przyjemniej i cieplej. W szczególności w tym konkretnym wydaniu, z korzenną nutą.

 

Intensywność czekoladowej słodyczy przeplatająca się z aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej jest eksplozją smaków. Dlatego najlepiej zapisać sobie ten przepis i korzystać z niego w chłodne wieczory. Przyda się na pewno, gdy zechcesz poprawić sobie nastrój, przywołać wspomnienia zapachów i smaków Dalekiego Wschodu. Gorąca czekolada z dodatkiem korzennych przypraw zapewni egzotyczną podróż dla podniebienia. Dlatego ten aksamitny napój ma rzesze swoich zwolenników. Możesz też pokusić się o wariacje na temat gorącej czekolady.

Smaczne dekoracje kubka z gorącą czekoladą

Samych pomysłów na podniesienie walorów wizualnych serwowanego napoju jest nieskończenie wiele. Do gorącej czekolady warto dodać bitą śmietanę, posypać kakao, wiórkami czekoladowymi, startą skórką z pomarańczy, dołożyć pokruszone ciasteczko czy kilka posiekanych orzechów. Natomiast, aby spotęgować czekoladowe doznania, dobrze połączyć ją choćby z szybkim ciastem czekoladowym.

Mleczna czy gorzka, oto jest pytanie…

Masz też wiele możliwości samej czekoladowej bazy. Pamiętaj tylko, aby wybrać produkty najwyższej jakości, bez żadnych sztucznych składników. Dzięki temu masz pewność, że czas spędzony w kuchni przyniesie oczekiwany efekt. Do przygotowania płynnego deseru możesz wykorzystać różne rodzaje czekolad. Wszystko zależy od tego. na co masz aktualnie ochotę lub komu chcesz zaserwować ten smakołyk. Preferujesz smak wyrazisty, jak ogniste tango czy bardziej subtelny, jak krople rosy o poranku? Czekolada E.Wedel niejedno ma imię. Od niebywale łagodnych po pozostawiające na długo ślad w pamięci kubków smakowych.

 

A co z konsystencją pitnego deseru? Stopień gęstości Twojej czekolady na gorąco z korzenną nutą zależy tylko od Ciebie. By była bardziej gęsta, możesz zastąpić mleko słodką śmietanką lub dodać więcej czekolady.

 

Rada – szukaj, testuj, zespalaj, eksperymentuj i ciesz się wyjątkowym smakiem czekolady, odkrywając go ciągle na nowo. Sprawdź także bazę ciekawostek i słodkich porad, np. jak zrobić idealne brownie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *