Gorąca czekolada z solą morską

  • on 11 maja, 2021
  • Likes!
gorąca czekolada

Nie ma lepszego zakończenia zimowego wieczoru niż kubek gorącej czekolady. Napój ten rozgrzewa, ale jest też doskonałym sposobem na szybką poprawę nastroju. Do jego przygotowania możesz wykorzystać czekoladę ciemną, białą, a także rozmaite dodatki – na przykład bitą śmietanę, a nawet… sól morską! Dowiedz się, jak błyskawicznie przyrządzić wyjątkową gorącą czekoladę z dodatkiem soli.

 

Gorąca czekolada to nieodzowny towarzysz wieczorów spędzanych pod kocem czy przy kominku. Nie potrzebujesz wielu składników, aby ją zrobić, a ponadto nie musisz być mistrzem kuchni – jej przyrządzenie nie powinno sprawić problemu nawet dziecku. Dlatego, jeśli chcesz umilić sobie dzień i zapewnić solidną dawkę pozytywnej energii, postaw na nasz łatwy przepis i przygotuj kubek gorącej czekolady z solą morską!

 

Czekolada na gorąco z solą morską – sprawdź, czego potrzebujesz, aby przygotować ten napój!

Gorącą czekoladę z solą morską możesz przygotować w dowolnym momencie! Jest to możliwe, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie niezbędne produkty znajdują się w Twoich domowych zapasach – zwłaszcza jeżeli jesteś fanem czekolady.

 

Dlatego przed przystąpieniem do dzieła, sprawdź, czy masz:

  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 500 ml tłustego mleka (o zawartości tłuszczu przynajmniej 3,2%),
  • odrobinę soli morskiej.

 

Jeśli składniki te znajdują się w Twojej kuchni, to przygotuj swoje ulubione kubki i zacznij przyrządzać aromatyczną czekoladę na gorąco!

 

Jak zrobić gorącą czekoladę z dodatkiem soli morskiej?

Przygotowanie tego napoju nie zajmie Ci więcej niż kilka chwil. Sięgnij po rondelek, w którym zwykle podgrzewasz mleko i bierz się do pracy:

  • do garnka wsyp cukier, wlej mleko i podgrzewaj tę mieszankę na małym ogniu,
  • czekoladę połam na mniejsze kawałki,
  • gdy mleko będzie już bardzo gorące, wrzuć do niego kostki czekolady,
  • starannie mieszaj zawartość garnka do czasu, aż wszystkie składniki rozpuszcza się i połączą ze sobą. Dzięki temu napój będzie miał gładką, aksamitną konsystencję,
  • nie przestając mieszać, dopraw czekoladę solą morską,
  • pozwól, aby napój gotował się jeszcze przez kilka minut, a następnie rozlej go do kubków.

 

Pamiętaj, że tak przygotowana czekolada najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. W związku z tym nie zwlekaj ani z jej podaniem, ani z wypiciem!

 

Gorąca czekolada z solą morską – propozycje podania

Nawet jeśli do czekolady dodasz sól, nie oznacza to, że musisz zrezygnować z innych dodatków. Jeżeli tylko masz ochotę, ozdób ją i podkręć jej smak:

  • obfitą porcją bitej śmietany,
  • piankami Marshmallow,
  • sosem czekoladowym,
  • laską cynamonu,
  • truskawką lub plastrem pomarańczy,
  • gwiazdkami anyżu, wiórkami kokosowymi.

 

Możesz dodać do niej również niewielką ilość przypraw korzennych, chili, a także aromat waniliowy. Postaw także na jej podanie w niebanalnym naczyniu. Zwykły kubek możesz zastąpić wysoką szklanką z uchem, a nawet słoikiem. Wybierz też kolorowe słomki, wykorzystaj ciekawe posypki i przygotuj gorącą czekoladę z solą, którą chce się jeść także oczami!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *