Nie ma lepszego zakończenia zimowego wieczoru niż kubek gorącej czekolady. Napój ten rozgrzewa, ale jest też doskonałym sposobem na szybką poprawę nastroju. Do jego przygotowania możesz wykorzystać czekoladę ciemną, białą, a także rozmaite dodatki – na przykład bitą śmietanę, a nawet… sól morską! Dowiedz się, jak błyskawicznie przyrządzić wyjątkową gorącą czekoladę z dodatkiem soli.
Gorąca czekolada to nieodzowny towarzysz wieczorów spędzanych pod kocem czy przy kominku. Nie potrzebujesz wielu składników, aby ją zrobić, a ponadto nie musisz być mistrzem kuchni – jej przyrządzenie nie powinno sprawić problemu nawet dziecku. Dlatego, jeśli chcesz umilić sobie dzień i zapewnić solidną dawkę pozytywnej energii, postaw na nasz łatwy przepis i przygotuj kubek gorącej czekolady z solą morską!
Czekolada na gorąco z solą morską – sprawdź, czego potrzebujesz, aby przygotować ten napój!
Gorącą czekoladę z solą morską możesz przygotować w dowolnym momencie! Jest to możliwe, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że wszystkie niezbędne produkty znajdują się w Twoich domowych zapasach – zwłaszcza jeżeli jesteś fanem czekolady.
Dlatego przed przystąpieniem do dzieła, sprawdź, czy masz:
- 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 500 ml tłustego mleka (o zawartości tłuszczu przynajmniej 3,2%),
- odrobinę soli morskiej.
Jeśli składniki te znajdują się w Twojej kuchni, to przygotuj swoje ulubione kubki i zacznij przyrządzać aromatyczną czekoladę na gorąco!
Jak zrobić gorącą czekoladę z dodatkiem soli morskiej?
Przygotowanie tego napoju nie zajmie Ci więcej niż kilka chwil. Sięgnij po rondelek, w którym zwykle podgrzewasz mleko i bierz się do pracy:
- do garnka wsyp cukier, wlej mleko i podgrzewaj tę mieszankę na małym ogniu,
- czekoladę połam na mniejsze kawałki,
- gdy mleko będzie już bardzo gorące, wrzuć do niego kostki czekolady,
- starannie mieszaj zawartość garnka do czasu, aż wszystkie składniki rozpuszcza się i połączą ze sobą. Dzięki temu napój będzie miał gładką, aksamitną konsystencję,
- nie przestając mieszać, dopraw czekoladę solą morską,
- pozwól, aby napój gotował się jeszcze przez kilka minut, a następnie rozlej go do kubków.
Pamiętaj, że tak przygotowana czekolada najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu. W związku z tym nie zwlekaj ani z jej podaniem, ani z wypiciem!
Gorąca czekolada z solą morską – propozycje podania
Nawet jeśli do czekolady dodasz sól, nie oznacza to, że musisz zrezygnować z innych dodatków. Jeżeli tylko masz ochotę, ozdób ją i podkręć jej smak:
- obfitą porcją bitej śmietany,
- piankami Marshmallow,
- sosem czekoladowym,
- laską cynamonu,
- truskawką lub plastrem pomarańczy,
- gwiazdkami anyżu, wiórkami kokosowymi.
Możesz dodać do niej również niewielką ilość przypraw korzennych, chili, a także aromat waniliowy. Postaw także na jej podanie w niebanalnym naczyniu. Zwykły kubek możesz zastąpić wysoką szklanką z uchem, a nawet słoikiem. Wybierz też kolorowe słomki, wykorzystaj ciekawe posypki i przygotuj gorącą czekoladę z solą, którą chce się jeść także oczami!