Gorąca czekolada z żurawiną

  • on 29 września, 2021
  • Likes!
Czekoladowe Smoothie

Gdy pogoda nie zachęca do aktywności, a brak promieni słonecznych daje się we znaki, możesz umilić sobie jesienno-zimowe popołudnie. Gorąca czekolada z żurawiną przyjemnie rozgrzeje i poprawi nastrój. Poznaj sprawdzony przepis, do którego będziesz wracać niejednokrotnie w okresie mroźnych dni.

 

Delikatnie gęsta, nie za słodka, rozgrzewająca – właśnie taka jest gorąca czekolada z żurawiną, na którą przepis znajdziesz poniżej. Chociaż ma w sobie mnóstwo słodyczy, świetnie z nią będzie współgrać brownie – szczególnie jeśli przygotujesz go na bazie gorzkiej czekolady.

Żurawina – kwaśna, ale idealna do deserów

Fenomen żurawiny polega na tym, że – choć jest delikatnie kwaskowata – świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkości. Pozwala na przełamanie słodyczy, dzięki czemu deser nie będzie powodował zasłodzenia.

 

Żurawina dostępna jest głównie w formie suszonych owoców z dodatkiem cukru. O ile sprawdzą się one w przepisie na szybkie ciasto czekoladowe, o tyle w przypadku gorącej czekolady znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie syropu żurawinowego lub (w wersji wyłącznie dla dorosłych) – likieru żurawinowego.

Przygotowanie gorącej czekolady krok po kroku

Do przygotowania gorącej czekolady z żurawiną będziesz potrzebować:

  • 500 ml mleka tłustego,
  • 250 g śmietany kremówki 36%,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 4 łyżki syropu lub likieru żurawinowego.

 

Do dekoracji przydadzą się:

  • owoce suszonej żurawiny,
  • starta na drobno czekolada.

 

Uwaga! Część kremówki przeznaczonej do przygotowania bitej śmietany powinna być mocno schłodzona. Pamiętaj więc, aby schować ją do lodówki.

 

Przygotowanie sprowadza się do zaledwie kilku kroków. Jeśli będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami, gorąca czekolada będzie gotowa w kilkanaście minut.

  1. Przygotuj 4 szklanki.
  2. Wlej po łyżce syropu lub likieru.
  3. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko i połowę porcji śmietany kremówki.
  4. Do wrzącego mleka dodaj połamaną drobno czekoladę.
  5. Mieszaj aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  6. Garnek pozostaw jeszcze na palniku przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając jego zawartość.
  7. Rondelek zdejmij z ognia i rozlej do szklanek.
  8. Pozostałą część śmietany ubij na sztywno, a następnie udekoruj wierzch napoju. Posyp żurawiną oraz startą czekoladą.

 

Pij od razu po przyrządzeniu, dzięki temu szybko się rozgrzejesz.

Gorąca czekolada z żurawiną w innych odsłonach

Jeśli nie dysponujesz likierem lub syropem żurawinowym, wcale nie musisz rezygnować z przyrządzania gorącej czekolady. Produkty te możesz zastąpić, np.:

  • konfiturą żurawinową,
  • suszonymi owocami.

 

W takim przypadku pomiń krok dotyczący wlania syropu na dno szklanki. Owoce dodaj na wierzch ubitej śmietany.

 

Gorąca czekolada to uniwersalny deser, który możesz podawać w różnych wariantach. Żurawinę możesz zastąpić innym owocowym dodatkiem, np. malinami. Taki napój podawany na ciepło także będzie wyśmienicie smakował.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *