Masz ochotę na czekoladę w wersji do picia? Wcale nie musisz szukać kawiarni serwujących ten rozgrzewający napój. Mając zaledwie kilka składników, przyrządzisz go samodzielnie. Poniżej prezentujemy przepis na gorącą czekoladę, którą przygotujesz w domowym zaciszu.
Czekolada do picia to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przyjemnie słodka, pobudza zmysły i poprawia nastrój. Świetnie sprawdzi się nie tylko w długie zimowe dni, ale również w chłodne letnie wieczory. To doskonały deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Gorąca czekolada – przepis podstawowy
Domowa czekolada może być równie aromatyczna i intensywna w smaku. Dowodem na to jest poniższy przepis – skorzystaj z niego tylko raz, by powracać do niego bardzo często.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml mleka,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie).
Czekoladę połam na kawałki. Mleko, kremówkę i cukier umieść w rondelku. Mieszaj, doprowadzając do zagotowania. Dodawaj kosteczki czekolady, cały czas nie przestając mieszać. Zagotuj – do momentu aż czekolada uzyska gładką i kremową konsystencję.
Zdejmij z ognia i przelej do filiżanek.
Czekolada do picia z likierem migdałowym
Gorąca czekolada w podstawowym wydaniu to dopiero początek. Przepis bazowy możesz modyfikować w dowolny sposób. Przykładem może być czekolada na gorąco z likierem migdałowym.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml mleka,
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 30 g ciemnego kakao,
- 4 łyżki likieru migdałowego.
W rondelku zagotuj mleko i połowę śmietanki. Do wrzącego płynu dodaj kakao i wymieszaj. Zmniejsz ogień. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej roztopienia. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.
Do każdej szklanki wlej po 1 łyżce likieru migdałowego. Przelej czekoladę.
Ubij kremówkę na sztywną pianę. Udekoruj wierzch czekolady. Możesz posypać płatkami migdałów i ozdobić czekoladkami.
Gorąca czekolada po aztecku
To wyrazista czekolada na gorąco, której pikanterii dodaje odrobina sproszkowanego chili.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml mleka,
- 200 ml kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili.
W garnuszku zagotuj mleko i śmietankę. Stopniowo dodawaj kawałki czekolady, cały czas mieszając. Dodaj cynamon i sproszkowane chili. Gotuj do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Czekolada na gorąco w tej wersji nie powinna być podawana dzieciom – z uwagi na sporą ilość chili.
Wariantów przyrządzania czekolady do picia jest wiele. Gorzką czekoladę możesz zastąpić też mleczną, a nawet dodać odrobinę czekolady białej. Wybierz wersję idealną dla siebie i rozkoszuj się jej smakiem.
Przepyszna czekolada 🙂 🙂 Trzeba jednak trochę odczekać po przyrządzeniu bo można się poparzyć 😀