Domowa gorąca czekolada – idealna do picia

  • on 20 kwietnia, 2019
  • Likes!
gorąca czekolada

Masz ochotę na czekoladę w wersji do picia? Wcale nie musisz szukać kawiarni serwujących ten rozgrzewający napój. Mając zaledwie kilka składników, przyrządzisz go samodzielnie. Poniżej prezentujemy przepis na gorącą czekoladę, którą przygotujesz w domowym zaciszu.

Czekolada do picia to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przyjemnie słodka, pobudza zmysły i poprawia nastrój. Świetnie sprawdzi się nie tylko w długie zimowe dni, ale również w chłodne letnie wieczory. To doskonały deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Gorąca czekolada – przepis podstawowy

Domowa czekolada może być równie aromatyczna i intensywna w smaku. Dowodem na to jest poniższy przepis – skorzystaj z niego tylko raz, by powracać do niego bardzo często.

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml mleka,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie).

Czekoladę połam na kawałki. Mleko, kremówkę i cukier umieść w rondelku. Mieszaj, doprowadzając do zagotowania. Dodawaj kosteczki czekolady, cały czas nie przestając mieszać. Zagotuj – do momentu aż czekolada uzyska gładką i kremową konsystencję.

Zdejmij z ognia i przelej do filiżanek.

Czekolada do picia z likierem migdałowym

Gorąca czekolada w podstawowym wydaniu to dopiero początek. Przepis bazowy możesz modyfikować w dowolny sposób. Przykładem może być czekolada na gorąco z likierem migdałowym.

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 30 g ciemnego kakao,
  • 4 łyżki likieru migdałowego.

W rondelku zagotuj mleko i połowę śmietanki. Do wrzącego płynu dodaj kakao i wymieszaj. Zmniejsz ogień. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej roztopienia. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia.

Do każdej szklanki wlej po 1 łyżce likieru migdałowego. Przelej czekoladę.

Ubij kremówkę na sztywną pianę. Udekoruj wierzch czekolady. Możesz posypać płatkami migdałów i ozdobić czekoladkami.

Gorąca czekolada po aztecku

To wyrazista czekolada na gorąco, której pikanterii dodaje odrobina sproszkowanego chili.

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml mleka,
  • 200 ml kremówki,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili.

W garnuszku zagotuj mleko i śmietankę. Stopniowo dodawaj kawałki czekolady, cały czas mieszając. Dodaj cynamon i sproszkowane chili. Gotuj do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

Czekolada na gorąco w tej wersji nie powinna być podawana dzieciom – z uwagi na sporą ilość chili.

Wariantów przyrządzania czekolady do picia jest wiele. Gorzką czekoladę możesz zastąpić też mleczną, a nawet dodać odrobinę czekolady białej. Wybierz wersję idealną dla siebie i rozkoszuj się jej smakiem.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Comments

  • Przepyszna czekolada 🙂 🙂 Trzeba jednak trochę odczekać po przyrządzeniu bo można się poparzyć 😀

    Ewkaa 1 czerwca 2019 09:00 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *