Idealna gorąca czekolada

  • on 10 marca, 2021
  • Likes!
Budyń Czekoladowy

Czekolada jest uznawana za afrodyzjak. Nic dziwnego. Tylko ona potrafi tak wspaniale poprawić humor i rozbudzić zmysły. Jej aromat uwodzi, a aksamitny smak sprawia, że po ciele rozchodzi się przyjemny dreszcz rozkoszy. Nie ma nic bardziej kuszącego niż widok ukochanego, który delikatnie oblizuje palce i usta z czekolady. Dlatego nie czekaj i czym prędzej przygotuj idealną gorącą czekoladę!

 

Słodka, kremowa i rozgrzewająca – tak wygląda doskonale przygotowana czekolada do picia. Przed Tobą przepisy na dwie wersje tego przysmaku – białą i ciemną.

 

Przepis na idealnie ciemną gorącą czekoladę

Do przygotowania tego napoju potrzebujesz rondla z grubym dnem.

 

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g śmietanki kremówki 30%,
  • 650 g mleka 3,2%,
  • 4 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • opcjonalnie: 20 g cukru pudru.

 

Śmietankę i mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż do wrzenia. W międzyczasie pokrój czekoladę w drobną kostkę i dodaj do gotujących się składników. Następnie wymieszaj, aby całość miała gładką, kremową i aksamitną konsystencję. Jeśli uważasz, że płyn jest zbyt gorzki, dodaj cukier puder. Doprowadź czekoladę do wrzenia, gotuj przez 30 sekund lub maksymalnie minutę i zdejmij z ognia.

 

Receptura na gorącą białą czekoladę

Przygotuj średniej wielkości rondel z grubym dnem. Dzięki temu nic się nie przypali podczas gotowania.

 

Składniki na 3 porcje:

  • 700 g mleka 3,2%,
  • 4,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 5 g ekstraktu z wanilii lub 12 g cukru waniliowego.

 

Mleko wlej do rondla i podgrzej. Dodaj do płynu wanilii i całość zagotuj. W tym czasie pokrój w drobną kostkę wszystkie czekolady. Możesz także użyć do tego malaksera. Dodaj słodki składnik do płynu i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Kiedy całość będzie gładka i kremowa, wyłącz palnik.

 

Rada: Jeśli gorąca czekolada się zwarzy, możesz ją jeszcze uratować. W takiej sytuacji dodaj do niej łyżkę lub dwie zimnego mleka albo wody i energicznie zamieszaj składniki.

 

Jak podawać gorącą czekoladę?

Nie wystarczy przygotować idealnie gładką czekoladę. Należy także zadbać o sposób jej podania. Tylko tak zmienisz zwykłe picie napoju w wspaniały rytuał, który zaczaruje wieczór.

Wybierz wysokie szklanki i włóż je na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie wlej trochę ciepłej czekolady do miseczki. Następnie wyciągnij szkło, zanurz jego brzegi w słodkim płynie i ponownie włóż szklanki do lodówki na 15 minut, aby czekolada zastygła.

Po tym czasie wyciągnij szkło i na dno wlej ulubiony alkohol. Świetnie sprawdzi się amaretto lub likier czekoladowy. Możesz także dodać wiśnie lub maliny np. z syropu lub mrożone, waniliowe lody albo mocne espresso. Wszystko zależy od Twoich preferencji! Kiedy wszystko będzie gotowe powoli wlej do środka gorącą czekoladę.

Na wierzch ułóż pianki marshmallow, które pod wpływem ciepła staną się cudownie miękkie i aksamitne. Możesz także sięgnąć po bitą śmietanę i udekorować ją kolorową posypką, czekoladowymi wiórkami lub kakao ciemnym z Ghany E.Wedel. Nie zapomnij o długiej łyżce, która ułatwi delektowanie się pysznym smakiem czekolady połączonej z dodatkami.

 

Gorącą czekoladę należy podawać od razu po przygotowaniu, aby nie zastygła w naczyniu. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *