Idealny deser na każdą okazję – blok czekoladowy jak u mamy!

  • on 16 kwietnia, 2021
  • Likes!
Czekoladowa krówka

Z czym kojarzą Wam się czasy PRL-u? A może nie wszyscy je pamiętają? Ten trudny okres miał również jasne strony. Takim promykiem w pochmurny dzień jest na pewno blok czekoladowy. To niewyobrażalnie słodkie, chrupkie i wyjątkowe ciasto jest banalne w przygotowaniu i przyniesie na myśl smak beztroskiego dzieciństwa.

Bloki czekoladowe to chrupkie ciasta oparte na czekoladzie (do wykonania ciasta używaj wyłącznie wysokiej klasy czekolady, która dobrze się rozpuszcza i jest produkowana z wysokiej jakości mleka i kakao) i herbatnikach. Ciastka ułożone są na spodzie oraz – pokruszone – w środku wypieku. Praktycznie każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego deseru!

Blok czekoladowy – prosty deser dla każdego!

Jak wykonać blok czekoladowy? Przepis jest prosty! Na początku przygotuj sobie składniki – potrzebujesz mleka, mleka w proszku, cukru, kakao, masła i czekolady. Do tego koniecznie miej pod ręką kilka paczek herbatników, które nie były wcześniej otwarte (nie mogą być miękkie, a świeże i chrupkie).

Mleko, kakao, cukier, masło i czekoladę wrzuć do garnka, mieszaj i podgrzewaj do połączenia. Nie gotuj ich, by smak nie wyparował. Dodaj mleko w proszku energicznie mieszając całość. Pokrusz herbatniki i powrzucaj do masy, dokładnie mieszając całość. W międzyczasie wyłóż formę (jaką lubisz najbardziej) papierem do pieczenia i herbatnikami.

Na koniec wlej masę do formy i dokładnie rozprowadź. Koniecznie wstaw formę do lodówki na kilka godzin. W ten sposób całość zgęstnieje i stanie się twardą masą. Po tym czasie blok będzie gotowy do jedzenia.

Komu zasmakuje blok czekoladowy?

Deser ten na pewno zasmakuje dzieciom. Jest niewyobrażalnie słodki i chrupki. Jeżeli jedliście go w dzieciństwie, to z jego aromatu i smaku zadowoleni będą też dorośli, którzy przypomną sobie lata młodości. Starsi ludzie, tworzący takie bloki na pewno zachwycą się tym, że jest on oparty na wysokiej klasie czekoladzie, a nie produktach czekoladopodobnych, jak w czasach PRL-u.

Blok czekoladowy był ówczesną formą brownie i dziś niestety trochę odszedł w zapomnienie. Nie oznacza to jednak, że nie możesz kultywować tradycji swoich dziadków i rodziców. Na pewno zaskoczysz też znajomych, dzieląc blok na małe kostki i podając je jako deser bezpośrednio do ręki. To alternatywa dla różnego rodzaju chemicznie przetworzonych deserów!

Na jakie okazje przygotujesz blok czekoladowy?

Forma bloku czekoladowego nie nadaje się raczej na imprezy okolicznościowe i zorganizowane. Będzie jednak fantastyczną przekąską do spotkań ze znajomymi czy niezobowiązujących imprez rodzinnych. Możesz udekorować blok na własny sposób, bazując na dostępnych składnikach i wyobraźni. W sieci jest wiele przepisów na różne bloki czekoladowe, które m.in. zawierają owoce (np. wiśnie). Możliwości twórcze są praktycznie nieograniczone!

Prostota, wyjątkowy smak i nostalgia na myśl o tym deserze sprawia, że ochota na niego może przyjść w każdej chwili. Bierz się więc do pracy, a my życzymy smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *