Jak długo robi się mrożoną czekoladę?

  • on 9 września, 2022
  • Likes!
Kakao – przepyszny dodatek do naleśników

Podczas upalnych dni wiele osób chętnie sięga po mrożone napoje. Do popularnych propozycji należą kawa czy herbata z lodem – jednak osoby kochające słodkości z pewnością muszą spróbować mrożonej czekolady. Zaskoczy Cię nie tylko głębokim smakiem, ale również tym, jak łatwo można uzyskać ten pyszny napój. Dowiedz się, jak długo trwa zrobienie mrożonej czekolady.

Jaka czekolada najlepiej sprawdzi się do zrobienia mrożonego napoju?

To, jakie składniki wybierzesz do zrobienia tego słodkiego napoju, ma duży wpływ na jego smak. Istotna jest oczywiście baza, czyli czekolada. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na różne jej smaki. Najczęściej jednak poleca się wykorzystanie:

  • Czekolady Mlecznej E.Wedel

Użycie klasycznej mlecznej czekolady to idealny sposób na stworzenie pysznego, zmrożonego napoju. Świetnie będzie komponować się z wieloma dodatkami, takimi jak maliny, truskawki czy syrop karmelowy, przez co chętnie skosztuje ją każda osoba.

  • Czekolady Białej E.Wedel

połączenie białej czekolady zasmakuje wielbicielom aksamitnego i słodkiego smaku. Świetnie sprawdzi się w duecie z owocami tropikalnymi czy wiórkami kokosowymi.

  • Czekolady E.Wedel Karmelowej

Karmel to jeden z popularniejszych smaków od kilku lat – trudno się dziwić zatem, że jest chętnie stosowany do tworzenia wielu smakołyków. Wykorzystanie tabliczki w takim smaku będzie idealne w wielu przepisach. Dzięki niej wykonasz pyszne napoje, takie jak mrożona czekolada do picia z dodatkiem brzoskwiń. Z pewnością mile zaskoczysz każdą osobę, która poczęstujesz takim smakołykiem.

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z mrożoną czekoladą, poeksperymentuj z różnymi rodzajami produktów. Dzięki temu możesz odkryć swój ulubiony smak.

Jak długo trwa zrobienie mrożonej czekolady?

Wiele osób uwielbia szybkie desery. Z tego powodu niektórzy mogą się obawiać, że uzyskanie pysznej i orzeźwiające mrożonej czekolady do picia będzie czasochłonne. Nic bardziej mylnego – jej wykonanie nie zajmie więcej niż 20 minut. Tyle zajmuje rozpuszczenie czekolady i jej ostygnięcie. Jeśli chcesz szybciej schłodzić mrożoną czekoladę, skorzystaj z poniższych wskazówek.

  1. Przed miksowaniem płynnej czekolady wraz z wybranymi dodatkami dołóż skruszone kostki lodu. Nie wpłyną one negatywnie na smak, a dzięki temu szybciej uzyskasz pyszny napój.
  2. Włóż do lodówki dodatki używane do przygotowania mrożonej czekolady. W ten sposób brzoskwinie, maliny czy inne pyszności będą chłodne, przez co po dodaniu do rozpuszczonej tabliczki, obniżą jej temperaturę.
  3. Użyj ulubionych lodów do napoju. Możesz je zmiksować wraz z innymi dodatkami lub dodać gałkę tuż przed podaniem. Świetnie w tej roli sprawdzą się Lody w kubku E.Wedel OH! Wanilia.

W zależności o tego, ile czasu chcesz przeznaczyć na schłodzenie mrożonej czekolady, możesz ją przechowywać w lodówce lub włożyć do zamrażarki na 15 minut. Warto jednak pamiętać, że przy dłuższym przechowywaniu w ujemnej temperaturze, zamiast mrożonej czekolady, wyciągniesz domowe lody.

Gotowy napój udekoruj za pomocą bitej śmietany i świeżych owoców. Dzięki temu mrożona czekolada będzie smakować jeszcze lepiej.

Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *