Jak przygotować aksamitny budyń jaglany z czekoladą?

  • on 27 sierpnia, 2020
  • Likes!
Budyń Czekoladowy

Przed Tobą pomysł na niebanalny deser, drugie śniadanie lub kolację. W roli głównej niepozorna i delikatna w smaku kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą stanowi idealny duet dla rozkoszy kubków smakowych. Kolejna zaleta? Bardzo łatwy przepis, którego nie sposób zepsuć – wystarczy tylko realizować go krok po kroku. Spróbuj, a przekonasz się na własnym podniebieniu!

 

Kasza jaglana daje bardzo dużo możliwości. Może być serwowana w interesującej wersji na słono lub bardzo delikatnej na słodko. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W tym przepisie kasza jaglana to królowa dania – ona odpowiada za konsystencję. Jednak nie można zapomnieć o czekoladzie – pysznej i pełnej aromatu, która sprawia, że budyń nabiera wyjątkowego smaku.

 

Jak przygotować budyń jaglany z czekoladą?

Do przyrządzenia tego dania nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Jednak zdecydowanie przyda Ci się fartuch, który posłuży do ochrony odzieży przed zachlapaniem.

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • ⅓ tabliczki czekolady lekko gorzkiej E.Wedel,
  • ulubione dodatki, np. świeże lub suszone owoce i orzechy.

 

Wykonanie jaglanego budyniu z czekoladą

Przed przystąpieniem do przygotowywania budyniu znajdź blender i średniej wielkości garnek.

Odmierz 100 g kaszy jaglanej i wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż nasiona przez około 10 minut. Pilnuj, żeby się nie przypaliły i w razie potrzeby odpowiednio reguluj moc palnika.

Po uprażeniu kaszy, wsyp ją na sito i dokładnie płucz przez polewanie zimną wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna. Na koniec przelej ją gorącą lub wrzącą wodą i odsącz.

Do garnka wlej mleko i wsyp kaszę. Wstaw na palnik i zacznij gotować. Dodaj także cukier trzcinowy oraz ciemne kakao. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać zawartość naczynia – w ten sposób zapobiegniesz przypaleniu się zawartości. Po kilkunastu minutach kasza wchłonie cały płyn.

Zdejmij garnek z palnika. Pokrój czekoladę na drobne kawałki i dodaj do przygotowanej masy. Pod wpływem temperatury szybko się rozpuści. Zamieszaj.

 

Następnie przelej kaszę do blendera kielichowego lub sięgnij po model ręczny. Włącz wysokie obroty i za pomocą urządzenia dokładnie miksuj zawartość do momentu, aż powstanie cudownie gładki i jedwabisty mus.

Podczas blendowania budyń będzie się stawał coraz gęstszy. Jeśli będziesz mieć trudności z miksowaniem, dolej łyżkę lub więcej mleka. Pomoże to nieco rozrzedzić danie i ułatwić dalsze miksowanie. Gdy uznasz, że deser ma odpowiednią konsystencję, przelej go do miseczek. Najlepiej smakuje podawany na ciepło.

 

Jakie dodatki wybrać do budyniu z czekoladą?

Najlepszy wybór do budyniu to letnie owoce, takie jak maliny, borówki, truskawki czy jagody. W zimie możesz sięgnąć po ich mrożone wersje – równie dobrze uzupełnią smak czekolady.

Dla urozmaicenia smaku można sięgnąć po świeże listki mięty lub… szczyptę pieprzu cayenne. Mięta doda świeżości, a pieprz pikantną nutę, która doskonale komponuje się ze słodyczą czekolady. Jeśli nie lubisz owocowych deserów, zdecyduj się na domowej roboty masło orzechowe – wystarczy, że zblendujesz ulubione orzechy.

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-budyn-jaglany-z-dodatkiem-miety/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *