Jak przygotować idealną polewę z czekolady? Poradnik

  • on 20 grudnia, 2019
  • Likes!

Czekoladowa polewa stanowi uwieńczenie ciasta. Chociaż można skorzystać z gotowych produktów, lepiej pokusić się o samodzielne jej przygotowanie. Warto, ponieważ przyrządzona we własnej kuchni, nie tylko dobrze smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Grunt to znaleźć przepis na polewę idealną. Sprawdź, jak ją przygotować.

Czekoladowa polewa może występować w wielu wariantach. Niektórzy przyrządzają ją między innymi z kakao, a dla wielu cukierników jedyną dopuszczalną wersją jest polewa z prawdziwej czekolady. Ty możesz na tym polu eksperymentować, wybierając przepis najbardziej odpowiadający Twoim oczekiwaniom.

Czekoladowa polewa lustrzana

Lustrzana czekoladowa polewa to idealna propozycja, która pozwoli na udekorowanie tortu. Sprawi, że jego powierzchnia będzie idealnie gładka – niczym tafla lustra.

Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:

  • 100 g prawdziwego masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 ml śmietany kremówki 36%,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. W rondelku umieść masło, cukier, kremówkę i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników – całość mieszaj od czasu do czasu.

Polewę zagotuj, a następnie odstaw do wystygnięcia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Ponownie odstaw do ostygnięcia i stężenia.

Gdy czekoladowa polewa będzie miała konsystencję półpłynną, wylej na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia.

Uwaga! Jeśli chcesz udekorować wierzch tortu polanego czekoladą, musisz zrobić to jeszcze przed włożeniem ciasta do lodówki. Gdy polewa zastygnie, trudno będzie ułożyć dekoracje – tak, aby stabilnie się trzymały.

Sos ganache

Ganache to aksamitna czekoladowa polewa, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast i tortów. Wykorzystasz ją na wiele sposobów – w zależności od temperatury może być półpłynną polewą lub czekoladową kostką rozpuszczającą się natychmiast w ustach. Ty decydujesz.

Składniki na sos ganache:

  • 50 g masła,
  • 120 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 180 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki drobnego cukru.

Wszystkie składniki umieść w szklanej misce, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Zwróć uwagę, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka.

Jeśli sos ganache chcesz użyć jako czekoladowa polewa, odstaw na chwilę do ostygnięcia. Jeżeli chcesz z niego przygotować domowe praliny, zalej foremki i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Idealna czekoladowa polewa – o czym pamiętać?

Chociaż czekoladowa polewa jest prosta w przygotowaniu, łatwo ją zepsuć. Dlatego warto kierować się kilkoma poniższymi wskazówkami, które pomogą uniknąć typowych błędów.

Pamiętaj o tym, by zawsze:

  • wybierać świeże składniki dobrej jakości,
  • mieszać składniki tylko wtedy, gdy jest to konieczne,
  • w przypadku kąpieli wodnej – miska nie może dotykać tafli wody.

Dzięki temu zyskasz pewność, że czekoladowa polewa zawsze się uda.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *