Jak upiec kasztany?

  • on 1 czerwca, 2020
  • Likes!
kasztany jadalne

Kasztany kojarzą Ci się tylko z jesienią i dzikami? Nic bardziej mylnego. Istnieje odmiana jadalnych kasztanów, które w smaku są nieco orzechowe i słodkie. Świetnie sprawdzają się w roli deserów – serwowane w towarzystwie miodu lub… czekolady! Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, dlatego nie należy zwlekać z podaniem ich na stół. Dowiedz się, jak upiec kasztany.

 

Jedzenie kasztanów nie jest popularne w Polsce. A szkoda! Mają wiele cennych składników odżywczych, a do tego są bardzo uniwersalne! Można z nich zrobić mus, dodać do ciasta czy po prostu podać na stół po obróbce termicznej. Nasza ulubiona wersja to pieczona, jednak przed wrzuceniem kasztanów na blachę musisz znać kilka zasad.

 

Wybierz dobre kasztany

Kasztany jadalne pojawiły się w ogólnodostępnych marketach kilka lat temu. Na sklepowych półkach spędzają czasem nawet kilka tygodni. Dlatego, kiedy je kupujesz, dokładnie obejrzyj i… powąchaj każdego. Nawet niewielka ilość pleśń może zniszczyć całe danie.

Zwróć uwagę na skórę kasztanów. Nie może być pomarszczona lub uszkodzona – wybieraj jędrne i twarde owoce.

 

Przygotowanie kasztanów do pieczenia

Przed wsadzeniem kasztanów do piekarnika zadbaj o ich odpowiednie przygotowanie. W tym celu najpierw należy dokładnie umyć owoce i je ponacinać. Najlepiej na krzyż. Zwróć uwagę na to, czy pękła skórka – niedokładnie lub za mało przecięte okazy po upieczeniu zwyczajnie wybuchną. Warto o to zadbać wcześniej, jeśli nie chcesz się poparzyć.

 

Pieczenie jadalnych kasztanów

Kasztany ponacinane? Wsyp je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, wstaw owoce i piecz je przez 15 minut.

 

Obieranie upieczonych kasztanów

Jadalne kasztany najłatwiej obiera się, gdy są gorące. Jednak uważaj, bo możesz się poparzyć. Aby tego uniknąć, warto założyć specjalną rękawicę, a następnie nożykiem delikatnie ściągaj skórkę.

 

Podawanie jesiennego przysmaku

Upieczone kasztany najlepiej smakują na ciepło – wtedy wystarczy je podać bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Innym sposobem jest otoczenie ich w polewie czekoladowej.

 

Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujesz:

  • 1 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • śmietanki 30%,
  • 1 łyżki cukru pudru.

 

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodaj śmietankę oraz cukier puder i zmiksuj na gładki krem.

Gorące kasztany nadziej na patyk, np. od szaszłyków, lub wykałaczki. Po kolei zanurzaj owoce w czekoladzie, a następnie pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie czekolada zastygnie. Podawaj kasztany na talerzu w formie pralinek – tak wyglądają najładniej.

 

Czekolada i kasztany to idealne połączenie. Gorzka nuta kakao świetnie równoważy słodycz i podkreśla orzechowy smak owoców. Do tego, jeśli zaserwujesz je w formie pralinek, zaskoczysz wszystkich gości, ponieważ kasztany to nadal rzadki gość na polskich stołach.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *