Jak urozmaicić klasyczny przepis na blok czekoladowy?

  • on 1 października, 2020
  • Likes!

Bloki czekoladowe zajmują szczególne miejsce wśród deserów. Są po prostu pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Ale za ich sukcesem stoi coś więcej – są na tyle uniwersalne pod względem smaku czy formy, że za każdym razem możesz serwować je w inny sposób. Jeżeli zatem szukasz inspiracji na stworzenie zaskakującego i nieoczywistego przysmaku, skorzystaj z naszych pomysłów na urozmaicenie tego klasycznego przepisu.

Biała wariacja

W klasycznym przepisie na blok czekoladowy główną rolę gra ciemna czekolada mleczna, ewentualnie z dodatkiem gorzkiej (dla przełamania słodyczy). Tymczasem niezwykle ciekawym pomysłem jest zastąpienie jej wersją białą, która olśniewa wyglądem, a także smakiem. Ma więcej cukru niż jej ciemna odpowiedniczka, dlatego zostawia spore pole do fantazji, jeżeli chodzi o wybór dodatków. I tak z tym deserem doskonale komponuje się:

  • żurawina,
  • kandyzowana pomarańcza,
  • pistacje,

Coś do chrupania

W tradycyjnym przepisie na blok czekoladowy, jaki wielu z nas pamięta z dzieciństwa, znajduje się wysokiej jakości czekolada, kakao i oczywiście nadzienie. W tej roli mogą wystąpić… chrupki! My proponujemy, aby stosowane dotychczas herbatniki zamienić na ryż preparowany. Ma on dość neutralny smak, a zarazem lekką formę. To sprawia, że kochamy go pod każdą postacią, a gdy zostanie oblany czekoladą, miłość będzie jeszcze większa.

Postaw na dekoracje

Blok czekoladowy, jak sama nazwa wskazuje, to kwadratowa bądź prostokątna bryła słodyczy, którą można kroić lub kruszyć. Jest tak dobra, że mało kto skupia się na dekoracji – tutaj króluje smak. Jeżeli jednak zależy Ci na zaskoczeniu gościu, zadbaj też o aspekt wizualny tego przysmaku. Na wierzchu poukładaj kolorowe dropsy, jadalne kwiaty, stwórz kolorowe pejzaże z cukierkowej posypki lub postaw na gotowe dekoracje w postaci świeczek, lukrowanych różyczek lub inne kojarzące się z wypiekami urodzinowymi, czyli tortem.

Blok czekoladowy w wytrawnej wersji

Zaskoczony? Blok czekoladowy, który zazwyczaj ma wyrazisty słodki smak, teraz może zostać zaprezentowany w bardzo nietypowej formie. Czekolada lubi połączenia z chilli, pomidorami, pieczoną papryką. Odpowiednio przyprawiony i podany deser zachwyci nie tylko oryginalnym i bardzo odważnym charakterem, ale przede wszystkim smakiem oraz aromatem. Jeżeli jesteś gotowy na kulinarny eksperyment to gorąco zachęcamy, abyś zaczął od przygotowania bloku czekoladowego w wytrawnej wersji.

Słodycze, które znamy i przyrządzamy od lat, z biegiem czasu mogą nam się znudzić. Nawet jeżeli jest to uwielbiany przez pokolenia blok czekoladowy, warto przyrządzić go czasem w niecodziennej odsłonie. To dobra okazja, aby próbować nowych smaków i rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Największe pole do popisu stwarza tutaj nadzienie, które może zostać wykonane standardowo z pokruszonych ciastek, ale też urozmaicone bakaliami, owocami lub… warzywami. Jeżeli do tego ciemną czekoladę zastąpisz jasną, uzyskasz niezwykle inspirujący duet.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *