Jak zrobić klasyczną WZ-kę? Przepis

  • on 8 maja, 2020
  • Likes!
WZ-ka

Masz ochotę na coś lekkiego, pysznego i z nutą alkoholu? Co powiesz na ciasto składające się z delikatnych, czekoladowych biszkoptów i puszystego nadzienia? Tradycyjna WZ-ka to idealna propozycja na niedzielny deser. Możesz ją przygotować w klasycznej formie, ale także w postaci tortu! Co wybierzesz dzisiaj?

Przygotowanie WZ-ki nie jest trudne ani czasochłonne. Najwięcej czasu zabiera czekanie, aż ciasto wystygnie. Ale jeśli zabierzesz się za pieczenie od razu po śniadaniu, to deser będzie gotowy w sam raz do popołudniowej kawy. Nie zwlekaj!

Przepis na biszkopt czekoladowy

Puszysty, wilgotny biszkopt to podstawa WZ-ki. Aby wypiek się udał, musisz zadbać o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Potrzebujesz:

  • 8 jajek rozmiar L,
  • 200 g cukru pudru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g rozpuszczonego masła.

Przygotowanie czekoladowego biszkoptu:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Mąkę oraz kakao przesiej do miski.
  3. Odmierz połowę cukru (100 g) i dodaj go do żółtek. Utrzyj go na puszystą masę.
  4. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
  5. Do białek dodaj pozostałą ilość cukru, krótko zmiksuj.
  6. Do białkowej masy dodaj jajeczną. Delikatnie połącz składniki.
  7. Wsyp mąkę z kakao do płynnych składników i wlej rozpuszczone masło. Delikatnie wymieszaj.
  8. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto i wyrównaj.
  9. Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C na 30 minut.

Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto wystygnie. Nie należy wyciągać go wcześniej z formy. Po tym czasie przekrój biszkopt na dwie równe części.

Przepis na kremową masę do WZ-tki

Prawdziwy krem do WZ-tki jest delikatny, zwarty i mocno śmietankowy. Najlepiej sprawdzi się ten, w którym główną rolę odegra bita śmietana – my wprowadziliśmy tylko kilka poprawek, aby masa była wystarczająco gęsta.

Składniki:

  • 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 2,5 łyżeczki cukru pudru,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia. Po tym czasie krótko podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia się substancji.

Schłodzoną śmietankę ubijaj do momentu, aż uzyskasz puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę.

Składanie ciasta:

Weź jedną część biszkoptu czekoladowego. Nasącz go alkoholem wymieszanym z wodą. Następnie nałóż na niego grubą warstwę kremu śmietankowego. Wyrównaj zawartość. Przykryj krem drugą połówką ciasta. Ponownie nasącz ciasto.

Tak przygotowaną WZ-tkę wstaw do lodówki na 3h, żeby składniki dobrze się połączyły.

Przepis na polewę czekoladową

Czym byłaby WZ-tka bez prawdziwej i mocno czekoladowej polewy? Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 1,5 tabliczki lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel,
  • 130 ml śmietanki kremówki 30%.

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić ją w metalowej misce postawionej nad parującą wodą, aż do roztopienia. Do rozpuszczonej tabliczki dodaj śmietankę. Za pomocą trzepaczki połącz zawartość naczynia.

Najłatwiej dekoruje się ciasto ciepłą polewą. Wyjmij biszkopt z lodówki i ustaw na kratce. Równomiernie rozprowadzaj polewę, tak żeby pokryła całe ciasto. Po tym ponownie wstaw WZ-kę w chłodne miejsce. Przed podaniem udekoruj ciasto kleksami ze śmietankowej masy. Na wierzch możesz również położyć sezonowe owoce, np. maliny.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *