Masz ochotę na coś lekkiego, pysznego i z nutą alkoholu? Co powiesz na ciasto składające się z delikatnych, czekoladowych biszkoptów i puszystego nadzienia? Tradycyjna WZ-ka to idealna propozycja na niedzielny deser. Możesz ją przygotować w klasycznej formie, ale także w postaci tortu! Co wybierzesz dzisiaj?
Przygotowanie WZ-ki nie jest trudne ani czasochłonne. Najwięcej czasu zabiera czekanie, aż ciasto wystygnie. Ale jeśli zabierzesz się za pieczenie od razu po śniadaniu, to deser będzie gotowy w sam raz do popołudniowej kawy. Nie zwlekaj!
Przepis na biszkopt czekoladowy
Puszysty, wilgotny biszkopt to podstawa WZ-ki. Aby wypiek się udał, musisz zadbać o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Potrzebujesz:
- 8 jajek rozmiar L,
- 200 g cukru pudru,
- 150 g mąki pszennej,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 g rozpuszczonego masła.
Przygotowanie czekoladowego biszkoptu:
- Oddziel żółtka od białek.
- Mąkę oraz kakao przesiej do miski.
- Odmierz połowę cukru (100 g) i dodaj go do żółtek. Utrzyj go na puszystą masę.
- W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Do białek dodaj pozostałą ilość cukru, krótko zmiksuj.
- Do białkowej masy dodaj jajeczną. Delikatnie połącz składniki.
- Wsyp mąkę z kakao do płynnych składników i wlej rozpuszczone masło. Delikatnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto i wyrównaj.
- Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C na 30 minut.
Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto wystygnie. Nie należy wyciągać go wcześniej z formy. Po tym czasie przekrój biszkopt na dwie równe części.
Przepis na kremową masę do WZ-tki
Prawdziwy krem do WZ-tki jest delikatny, zwarty i mocno śmietankowy. Najlepiej sprawdzi się ten, w którym główną rolę odegra bita śmietana – my wprowadziliśmy tylko kilka poprawek, aby masa była wystarczająco gęsta.
Składniki:
- 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
- 2,5 łyżeczki cukru pudru,
- 2,5 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia. Po tym czasie krótko podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia się substancji.
Schłodzoną śmietankę ubijaj do momentu, aż uzyskasz puszystą masę. Pod koniec dodaj cukier i żelatynę.
Składanie ciasta:
Weź jedną część biszkoptu czekoladowego. Nasącz go alkoholem wymieszanym z wodą. Następnie nałóż na niego grubą warstwę kremu śmietankowego. Wyrównaj zawartość. Przykryj krem drugą połówką ciasta. Ponownie nasącz ciasto.
Tak przygotowaną WZ-tkę wstaw do lodówki na 3h, żeby składniki dobrze się połączyły.
Przepis na polewę czekoladową
Czym byłaby WZ-tka bez prawdziwej i mocno czekoladowej polewy? Do jej wykonania potrzebujesz:
- 1,5 tabliczki lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel,
- 130 ml śmietanki kremówki 30%.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić ją w metalowej misce postawionej nad parującą wodą, aż do roztopienia. Do rozpuszczonej tabliczki dodaj śmietankę. Za pomocą trzepaczki połącz zawartość naczynia.
Najłatwiej dekoruje się ciasto ciepłą polewą. Wyjmij biszkopt z lodówki i ustaw na kratce. Równomiernie rozprowadzaj polewę, tak żeby pokryła całe ciasto. Po tym ponownie wstaw WZ-kę w chłodne miejsce. Przed podaniem udekoruj ciasto kleksami ze śmietankowej masy. Na wierzch możesz również położyć sezonowe owoce, np. maliny.