Jak zrobić muffinki z kawałkami czekolady?

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
muffinki z kawałkami czekolady

Muffinki to bardzo prosty wypiek, z którego przygotowaniem pod czujnym okiem rodzica z łatwością poradzą sobie nawet przedszkolaki. Istnieje wiele rodzajów tych babeczek – nadziewane, z kawałkami czekolady lub orzechów. Zielone, waniliowe, czekoladowe, a nawet czerwone! Każdy ma swój przepis na ulubioną wersję. Poznaj więc klasyczny przepis na muffinki z kawałkami czekolady w dwóch odsłonach – waniliowej i czekoladowej.

 Goście nadchodzą a ty nic nie masz w szafce? Nie wiesz co podać dzieciom na drugie śniadanie? A może masz do wykarmienia armię przedszkolaków? Na takie okazje oraz wiele innych fenomenalnie sprawdzają się muffinki z kawałkami czekolady. A co jeśli dodatkowo przygotujesz za jednym zamachem dwa rodzaje tego pysznego wypieku? Nie może być lepiej.

Najlepszy Cukiernik? Od dzisiaj TY!

Do muffinek z kawałkami czekolady nie potrzebujesz niczego ponad to, co trzymasz w spiżarni. Żadnych specjalnych przygotowań i dużych zakupów. Ma być prosto, czysto i szybko.

Na przygotowanie 12 babeczek potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 175 gramów prawdziwego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • ¾ szklanki mleka (190 ml)
  • ekstrakt z wanilii
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej E.Wedel

Przygotuj 2 miski.

  1. Do jednej z nich przesiej wszystkie suche składniki bez kakao. Rozpuść masło w rondelku i schłodź. W tym czasie do drugiego naczynia wlej mleko, ekstrakt z wanilii i jajka. Trzepaczką połącz składniki. Posiekaj czekoladę na drobne kawałeczki.
  2. Do miski z suchymi produktami zacznij powoli wlewać mokre. Zamieszaj do połączenia i małym strumieniem dodaj masło. Mieszaj aż nie będzie widać surowej mąki.
  3. Następnie do naczynia po mokrych składnikach przelej połowę ciasta. Do jednej połowy wsyp 2 łyżki kakao. Dzięki temu zabiegowi uzyskałeś dwa rodzaje ciasta – waniliowe i czekoladowe.
  4. Pozostało Ci podzielić czekoladę na kawałki i połączyć z pozostałym wcześniej ciastem.
  5. Do wcześniej przygotowanych papilotek nałóż czubatą łyżkę ciasta, tak żeby sięgało do ¾ ich wysokości. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Muffinki z kawałkami czekolady będą gotowe kiedy na wierzchu zauważysz popękaną skórkę, a patyczek wciśnięty w ciasteczka pozostanie suchy.

Sztuka krojenia czekolady

Do tego rodzaju babeczek idealnie sprawdza się prawdziwa czekolada. Wybierz ulubiony smak – gorzką, mleczną lub białą.

Aby muffinki z kawałkami czekolady się udały, składniki muszą być drobno pokrojone. Jeśli zastanawiasz się jak to zrobić, to przeczytaj poniższe wskazówki:

  • przygotuj deskę do krojenia oraz duży, ostry nóż
  • otwórz czekoladę i w całości przełóż na deskę
  • odmierz szerokość ok 2-3 mm i naciśnij nożem
  • zrób tak przez całą długość czekolady
  • uzyskane paseczki podziel na trzy
  • odmierz ponownie szerokość ok 2-3 mm i zacznij ciąć
  • kontynuuj czynność aż do posiekania całej czekolady.

W ten sposób masz pełną kontrolę i uzyskujesz muffiny z kawałkami  czekolady o pożądanej wielkości.

Nie próbuj miażdżyć czekolady przez woreczek. Możesz uszkodzić opakowanie, przez co znajdziesz później w swoich babeczkach małe elementy foliówek.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *