Muffinki to bardzo prosty wypiek, z którego przygotowaniem pod czujnym okiem rodzica z łatwością poradzą sobie nawet przedszkolaki. Istnieje wiele rodzajów tych babeczek – nadziewane, z kawałkami czekolady lub orzechów. Zielone, waniliowe, czekoladowe, a nawet czerwone! Każdy ma swój przepis na ulubioną wersję. Poznaj więc klasyczny przepis na muffinki z kawałkami czekolady w dwóch odsłonach – waniliowej i czekoladowej.
Goście nadchodzą a ty nic nie masz w szafce? Nie wiesz co podać dzieciom na drugie śniadanie? A może masz do wykarmienia armię przedszkolaków? Na takie okazje oraz wiele innych fenomenalnie sprawdzają się muffinki z kawałkami czekolady. A co jeśli dodatkowo przygotujesz za jednym zamachem dwa rodzaje tego pysznego wypieku? Nie może być lepiej.
Najlepszy Cukiernik? Od dzisiaj TY!
Do muffinek z kawałkami czekolady nie potrzebujesz niczego ponad to, co trzymasz w spiżarni. Żadnych specjalnych przygotowań i dużych zakupów. Ma być prosto, czysto i szybko.
Na przygotowanie 12 babeczek potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 175 gramów prawdziwego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka rozmiar L
- ¾ szklanki mleka (190 ml)
- ekstrakt z wanilii
- 2 tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej E.Wedel
Przygotuj 2 miski.
- Do jednej z nich przesiej wszystkie suche składniki bez kakao. Rozpuść masło w rondelku i schłodź. W tym czasie do drugiego naczynia wlej mleko, ekstrakt z wanilii i jajka. Trzepaczką połącz składniki. Posiekaj czekoladę na drobne kawałeczki.
- Do miski z suchymi produktami zacznij powoli wlewać mokre. Zamieszaj do połączenia i małym strumieniem dodaj masło. Mieszaj aż nie będzie widać surowej mąki.
- Następnie do naczynia po mokrych składnikach przelej połowę ciasta. Do jednej połowy wsyp 2 łyżki kakao. Dzięki temu zabiegowi uzyskałeś dwa rodzaje ciasta – waniliowe i czekoladowe.
- Pozostało Ci podzielić czekoladę na kawałki i połączyć z pozostałym wcześniej ciastem.
- Do wcześniej przygotowanych papilotek nałóż czubatą łyżkę ciasta, tak żeby sięgało do ¾ ich wysokości. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Muffinki z kawałkami czekolady będą gotowe kiedy na wierzchu zauważysz popękaną skórkę, a patyczek wciśnięty w ciasteczka pozostanie suchy.
Sztuka krojenia czekolady
Do tego rodzaju babeczek idealnie sprawdza się prawdziwa czekolada. Wybierz ulubiony smak – gorzką, mleczną lub białą.
Aby muffinki z kawałkami czekolady się udały, składniki muszą być drobno pokrojone. Jeśli zastanawiasz się jak to zrobić, to przeczytaj poniższe wskazówki:
- przygotuj deskę do krojenia oraz duży, ostry nóż
- otwórz czekoladę i w całości przełóż na deskę
- odmierz szerokość ok 2-3 mm i naciśnij nożem
- zrób tak przez całą długość czekolady
- uzyskane paseczki podziel na trzy
- odmierz ponownie szerokość ok 2-3 mm i zacznij ciąć
- kontynuuj czynność aż do posiekania całej czekolady.
W ten sposób masz pełną kontrolę i uzyskujesz muffiny z kawałkami czekolady o pożądanej wielkości.
Nie próbuj miażdżyć czekolady przez woreczek. Możesz uszkodzić opakowanie, przez co znajdziesz później w swoich babeczkach małe elementy foliówek.