Chcesz przygotować mocno czekoladowe ciasto, które będzie jednocześnie lekkie i puszyste? Krem na bazie masła czy nawet serka mascarpone nie zawsze się sprawdzi. Poznaj więc przepis na ciasto z musem czekoladowym – deser, który podbije serca każdego miłośnika czekolady.
Cechą charakterystyczną musu czekoladowego jest jego niebywała lekkość. Ma bardzo delikatną konsystencję – jest niczym puch i bardzo szybko rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich kremów maślanych.
Mus czekoladowy – prosty przepis
Przygotowanie musu czekoladowego wcale nie jest trudne. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi wskazówkami.
Aby przygotować ciasto z musem czekoladowym, będziesz potrzebować następujących składników na mus:
- 750 ml śmietany kremówki 36% (najlepiej świeżej),
- 3 ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 3 żółtka,
- ½ szklanki drobnego cukru,
- 1/3 szklanki wody.
Z dwóch ostatnich składników przygotujesz syrop cukrowy poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie, a następnie zagotowanie do temperatury ok. 118oC.
Śmietanę kremówkę włóż na kilka godzin do lodówki – musi być dobrze schłodzona. Połowę jej porcji ubij na sztywną pianę, a następnie ponownie wstaw do lodówki.
Drugą część kremówki przelej do rondelka i podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady – tak, by otrzymać gęsty i gładki sos czekoladowy. Odstaw.
Żółtka ubij na najwyższych obrotach miksera – tak, by uzyskać prawie białą masę. Następnie przygotuj syrop cukrowy. Jeszcze ciepły wlej do masy z żółtek i miksuj składniki na wolnych obrotach miksera. Zwiększ obroty i mieszaj składniki tak długo aż zaparzone żółtka ostygną.
Dodaj sos czekoladowy i delikatnie wymieszaj – najlepiej silikonową szpatułką lub rózgą. Odstaw na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj ubitą śmietanę. Dodawaj ją partiami, aby piana nie opadła.
Gotowy mus czekoladowy umieść w lodówce.
Jak przygotować ciasto z musem czekoladowym?
Jeśli krem jest już gotowy, czas przygotować ciasto z musem czekoladowym. Wystarczy, że dwa biszkoptowe blaty (najlepiej upieczone samodzielnie, ale mogą być również gotowe) przełożysz delikatnym kremem. Nie dociskaj ciasta zbyt mocno – chodzi o to, aby mus zachował swoją puszystość.
Gotowe ciasto z musem czekoladowym możesz dowolnie udekorować, np. posmarować pozostałą częścią kremu i polać ganache.
Mus czekoladowy w roli samodzielnego deseru
Jeśli masz ochotę na smaczny deser, wcale nie musi to być ciasto z musem czekoladowym. Krem możesz wykorzystać w roli samodzielnego podwieczorku.
Mus czekoladowy doskonale smakuje w towarzystwie:
- bitej śmietany,
- lodów waniliowych,
- jogurtu naturalnego.
Krem przełóż do pucharków, a następnie udekoruj kleksem śmietany, jogurtu czy gałką lodów. Na koniec posyp startą czekoladą i dodaj kilka malin / truskawek / innych owoców.