Jak zrobić mus czekoladowy do przełożenia ciasta?

  • on 18 grudnia, 2019
  • Likes!

Chcesz przygotować mocno czekoladowe ciasto, które będzie jednocześnie lekkie i puszyste? Krem na bazie masła czy nawet serka mascarpone nie zawsze się sprawdzi. Poznaj więc przepis na ciasto z musem czekoladowym – deser, który podbije serca każdego miłośnika czekolady.

Cechą charakterystyczną musu czekoladowego jest jego niebywała lekkość. Ma bardzo delikatną konsystencję – jest niczym puch i bardzo szybko rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich kremów maślanych.

Mus czekoladowy – prosty przepis

Przygotowanie musu czekoladowego wcale nie jest trudne. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi wskazówkami.

Aby przygotować ciasto z musem czekoladowym, będziesz potrzebować następujących składników na mus:

  • 750 ml śmietany kremówki 36% (najlepiej świeżej),
  • 3 ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki drobnego cukru,
  • 1/3 szklanki wody.

 

Z dwóch ostatnich składników przygotujesz syrop cukrowy poprzez rozpuszczenie cukru w wodzie, a następnie zagotowanie do temperatury ok. 118oC.

Śmietanę kremówkę włóż na kilka godzin do lodówki – musi być dobrze schłodzona. Połowę jej porcji ubij na sztywną pianę, a następnie ponownie wstaw do lodówki.

Drugą część kremówki przelej do rondelka i podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady – tak, by otrzymać gęsty i gładki sos czekoladowy. Odstaw.

Żółtka ubij na najwyższych obrotach miksera – tak, by uzyskać prawie białą masę. Następnie przygotuj syrop cukrowy. Jeszcze ciepły wlej do masy z żółtek i miksuj składniki na wolnych obrotach miksera. Zwiększ obroty i mieszaj składniki tak długo aż zaparzone żółtka ostygną.

Dodaj sos czekoladowy i delikatnie wymieszaj – najlepiej silikonową szpatułką lub rózgą. Odstaw na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj ubitą śmietanę. Dodawaj ją partiami, aby piana nie opadła.

Gotowy mus czekoladowy umieść w lodówce.

Jak przygotować ciasto z musem czekoladowym?

Jeśli krem jest już gotowy, czas przygotować ciasto z musem czekoladowym. Wystarczy, że dwa biszkoptowe blaty (najlepiej upieczone samodzielnie, ale mogą być również gotowe) przełożysz delikatnym kremem. Nie dociskaj ciasta zbyt mocno – chodzi o to, aby mus zachował swoją puszystość.

Gotowe ciasto z musem czekoladowym możesz dowolnie udekorować, np. posmarować pozostałą częścią kremu i polać ganache.

Mus czekoladowy w roli samodzielnego deseru

Jeśli masz ochotę na smaczny deser, wcale nie musi to być ciasto z musem czekoladowym. Krem możesz wykorzystać w roli samodzielnego podwieczorku.

Mus czekoladowy doskonale smakuje w towarzystwie:

  • bitej śmietany,
  • lodów waniliowych,
  • jogurtu naturalnego.

Krem przełóż do pucharków, a następnie udekoruj kleksem śmietany, jogurtu czy gałką lodów. Na koniec posyp startą czekoladą i dodaj kilka malin / truskawek / innych owoców.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *