Jak zrobić piernik czekoladowy?

  • on 1 czerwca, 2020
  • Likes!
piernik czekoladowy

Na chwilę zanurz się w marzeniach. Pomyśl o puszystej, czekoladowej chmurce, przełamanej kwaśnym smakiem dobrze wysmażonych powideł ze śliwek zbieranych w promieniach jesiennego słońca. Dodaj do tego delikatnie klejącą, mocno czekoladową polewę, która otula całe ciasto. Brzmi cudownie, prawda? To wszystko możesz mieć w krócej niż godzinę. Poznaj przepis na piernik czekoladowy!

 

Piernik z powidłami w polewie czekoladowej to idealny pomysł na leniwe, niedzielne popołudnie. Wbrew pozorom nie pasuje tylko na „święta”, ale na każdy dzień! Możesz podać ciasto na przyjęciu urodzinowym, spontanicznym spotkaniu przyjaciół lub po prostu jako poobiedni deser – piernika nigdy dość!

 

Przepis na czekoladowy piernik

Ciasto przygotujesz w mniej niż godzinę. Wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz w swojej spiżarni. Chyba, że zjadłaś czekoladę… Jeśli tak, to musisz zrobić zakupy.

 

Składniki:

  • 170 gramów mąki pszennej tortowej,
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 gramów cukru trzcinowego,
  • 5,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 5 jajek rozmiar L,
  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 130 gramów miodu,
  • 1 kostka masła 82%.

 

Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Wyciągnij kwadratową formę lub większą keksówkę i wyłóż ją papierem.

Do rondla wlej miód, dodaj masło i pokrojoną czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel. Kiedy składniki zaczną się rozpuszczać, wsyp przyprawę do piernika. Podgrzewaj masę aż do połączenia, ale nie dopuść do wrzenia. Następnie wystudź, np. w kąpieli wodnej.

Jajka wbij do miski. Zacznij ubijać. Podczas miksowania dodawaj po jednej łyżce cukier trzcinowy.

Do naczynia przesiej obie mąki – pszenną i ziemniaczaną – oraz proszek do pieczenia. Zawartość miski dodaj do ubitych jajek i delikatnie zamieszaj. Potem dodaj część czekoladową.

Kiedy składniki się połączą, przelej ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Piecz przez 50 minut. Przed upływem czasu wykonaj test suchego patyczka.

Po wyciągnięciu ciasta z pieca, połóż je na kratce i pozostaw do wystudzenia.

 

Przepis na idealną polewę czekoladową

Piernik bez polewy jest jak noc bez gwiazd – do pełni wrażeń czegoś mu brakuje. Dlatego warto zadbać o to, żeby masa była idealna, czyli nie zwarzona, gładka i pyszna! Najlepiej sięgnąć po wysokiej jakości składniki – w tym przypadku sprawdzi się czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel.

 

Składniki na polewę czekoladową to:

  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 2 śmietanki 30%.

 

Czekoladę połam na drobne kawałki. Do metalowej miski wlej śmietankę i wsyp czekoladę. Umieść naczynie w kąpieli wodnej. Mieszaj składniki aż się rozpuszczą.

 

Dekorowanie piernika czekoladowego

Aby piernik czekoladowy dobrze smakował, warto go przełożyć domowymi powidłami śliwkowymi. W tym celu przekrój ciasto na pół i posmaruj spód grubą warstwą powideł. Następnie połóż na to górę ciasta.

 

Umieść piernik na kratce, a pod nią umieść papier do pieczenia. Ciepłą polewę wylej równomiernie na ciasto i pozwól jej spłynąć na boki. Pozostaw do zastygnięcia. Możesz przyspieszyć zastyganie, wkładając piernik w chłodne miejsce, np. do lodówki.

Kategoria wpisu:
Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *