Jak zrobić rozgrzewającą gorącą czekoladę imbirową?

  • on 1 października, 2020
  • Likes!

Wraz z nadejściem jesieni coraz chętniej i częściej myślimy o długich wieczorach z kubkiem gorącego napoju w dłoni. W takich wyobrażeniach ważne miejsce zajmują oczywiście słodkości na czele z czekoladą. To ona sprawia, że przetrwanie nawet długiej i mroźnej zimy zdaje się łatwiejsze. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak tego znanego oraz lubianego deseru proponujemy połączenie go z imbirem. Zaskoczony? Ale tylko do czasu, aż przekonasz się, że jest to duet idealny!

Imbir znany jest od lat ze swoich właściwości rozgrzewających i prozdrowotnych. Ma przyjemny – mocny, lecz pyszny, charakterystyczny posmak, który sprawia, że może stanowić dodatek do rozmaitych dań czy napojów. Szczególnie w chłodniejszych porach roku popularne jest stosowanie soku imbirowego jako dodatku do piwa lub herbaty. W naszym przepisie imbir łączy się z czekoladą. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji wypróbować tego przysmaku to zachęcamy do testowania. Ale uprzedzamy – zrób od razu większą ilość, bo prośby o dokładki na pewno się posypią!

Potrzebne składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • 1 litr gorącej wody,
  • kilka łyżek mleka (według uznania),
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • łyżka suszonego imbiru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opcjonalnie – kawa rozpuszczalna, śmietanka kremówka do ubicia bitej śmietany, sproszkowane chili, syrop czekoladowy lub inny smakowy do polania, kolorowa posypka.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Jeżeli wybierasz wersję z kawą do dosyp ją do powstałej w ten sposób czekoladowej masy.
  3. Zagotuj wodę.
  4. Zalej wodą czekoladę i mieszaj, cały czas podgrzewając.
  5. Dodaj przyprawy oraz mleko.
  6. W tym czasie ubij kremówkę na sztywno.
  7. Gotową czekoladę przelej do szklanek lub kubków i udekoruj bitą śmietaną. Podawaj od razu solo lub z ciasteczkami.

Wskazówki:

Imbir do czekolady możesz przygotować samodzielnie. Odpowiednio wcześniej obrać kawałek korzenia, ususzyć go na słońcu i sproszkować. Z powodzeniem zastąpisz go też gotową wersją sklepową.

Aby podkręcić smak czekolady i dodać jej pikanterii, oprócz imbiru sięgnij też po chili. Ostra nuta doskonale rozgrzewa!

Możliwe modyfikacje

Ten przepis, podobnie jak inne, które udostępniamy, możesz modyfikować na kilka sposobów. Przede wszystkim możesz próbować zmieniać proporcje przypraw, sposób podania czy dekoracji, a także rodzaj czekolady. Jeżeli zależy Ci na tym, aby dodać napojowi „kopa”, możesz dołożyć kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Kofeina na pewno postawi Cię na nogi, a w połączeniu z aksamitną i ciepłą czekoladą oraz puszystą bitą śmietaną stanie się ulubionym deserem po powrocie z pracy czy w czasie weekendowego odpoczynku przy kominku.

Zalety czekolady z dodatkami

Wiele osób twierdzi, że czekolada do picia jest pyszna, ale bardzo słodka. Dla jednych jest to zaletą napoju, a dla innych wadą. Jeżeli dodasz do klasycznego przepisu przyprawy o charakterystycznym smaku i zapachu zyskasz bardzo ciekawe i wyraziste połączenia.

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *