Jak zrobić samodzielnie czekoladowy krem do tortu?

  • on 23 grudnia, 2019
  • Likes!

Torty przygotowywane samodzielnie w domu smakują najlepiej! Jeśli tylko dysponujemy chwilą wolnego czasu, stanowią doskonałą alternatywę dla wypieków z cukierni. Trudno wyobrazić sobie tort bez kremu. Dlatego dziś, z myślą o osobach, które nie mają dużego doświadczenia cukierniczego zaprezentujemy kilka porad. Jak zrobić pyszny czekoladowy krem do tortu?

Czekoladowy krem do tortu na bazie serka mascarpone

Nasza pierwsza propozycja jest bardzo uniwersalna, ponieważ to pyszne nadzienie sprawdzi się świetnie zarówno jako czekoladowy krem do tortu, jak i w roli deseru. Do jego przygotowania przyda się 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany, która powinna być dobrze schłodzona, 6 łyżek cukru pudru i 200 g gorzkiej czekolady. Aby uzyskać naprawdę intensywny czekoladowy smak, najlepiej skorzystać z czekolady o jak najwyższej zawartości kakao. W tej roli doskonale sprawdzą się czekolada mocno gorzka 80% lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.

Czekoladowy krem do tortu można przygotować w zaledwie kilka minut. W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej korzystając ze szklanej miski. Naczynie nie może bezpośrednio stykać się z wodą. Później ubijamy śmietanę, a serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. W trakcie miksowania należy stopniowo wlewać do niego czekoladę. Później do kremu wystarczy dodać jeszcze bitą śmietanę, a masę można wymieszać ręcznie.

Krem czekoladowy do tortu z masłem i śmietaną

Nasza druga propozycja to typowy krem czekoladowy do tortu. Do jego przygotowania również skorzystamy z najwyższej jakości gorzkiej czekolady. Będą potrzebne aż dwie tabliczki, a dodatkowo 200 g masła, 80 g cukru, 250 g śmietany 30% i dwie łyżki ciemnego kakao.

W pierwszej kolejności należy Ubić śmietanę, a następnie odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojowa, taką jak wszystkie składniki. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie tak, jak w przypadku poprzedniego przepisu. Gdy czekolada się rozpuści, wymaga ostudzenia do temperatury pokojowej. W międzyczasie można rozpocząć ucieranie masła z cukrem pudrem i kakao, aby powstała gładka masa. W trakcie tego procesu do masy wlewamy także rozpuszczoną wcześniej czekoladę. W ostatnim kroku do masy dodajemy bitą śmietanę. Jeśli zacznie się ona rozwarstwiać, można skorzystać z wcześniejszej kąpieli wodnej, która ułatwi mieszanie się składników i osiągnięcie aksamitnej konsystencji. Krem najlepiej umieścić na torcie natychmiast.

Krem czekoladowy z żelatyną

Nasza ostatnia propozycja to krem czekoladowy do tortu, który dzięki żelatynie zachowa odpowiednią konsystencję niezależnie od temperatury. Do jego przygotowania wykorzystamy 200 g gorzkiej czekolady, dodatkowo 100 g czekolady mlecznej E.Wedel, 10 g żelatyny, 300 ml śmietany 36%, 4 łyżki cukru pudru i 400 g serka mascarpone.

Żelatynę należy zalać dwiema łyżkami wody i odstawić, dopóki nie napęcznieje. W tym czasie gorzką czekoladę poddajemy kąpieli wodnej wraz ze 100 ml śmietany. Gdy czekolada rozpuści się w śmietanie, powinna nieco przestygnąć, ale żelatynę dodajemy do niej, gdy będzie jeszcze ciepła i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Pozostałą część śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i dodać do masy czekoladowej. Tę samą czynność powtarzamy z serkiem mascarpone i miksujemy dalej. Czekolada mleczna ma do odegrania inną rolę. Należy zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z kremem.

Kategoria wpisu:
Uncategorized

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *