Cenisz sobie klasykę – także w kwestii wypieków? Przygotuj tradycyjny sernik na kruchym cieście. Udekorowany polewą czekoladową, zachwyci Cię pod każdym względem. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu problem z opadaniem masy i nieestetycznymi pęknięciami Cię ominie.
Sekretem udanego sernika z polewą czekoladową jest… pieczenie w kąpieli wodnej. Chociaż cała procedura może wydawać się skomplikowana, nie ma w tym nic trudnego – poradzisz sobie nawet jako początkujący cukiernik.
Sernik z polewą czekoladową – składniki
Produkty potrzebne do przygotowania ciasta zostały podzielone na 3 kategorie: do przyrządzenia spodu, masy serowej i polewy czekoladowej.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru drobno zmielonego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany / gęstego jogurtu naturalnego.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
- 80 g masła
- 5 białek
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wszystkie produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 100 g czekolady mlecznej E. el.
Sernik z polewą czekoladową – krok po kroku
Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, a przygotowanie sernika przestanie być jakimkolwiek wyzwaniem.
- Z mąki, masła, śmietany, żółtek i cukru zagnieć ciasto kruche. Włóż do lodówki na 20-30 minut, a po tym czasie wyłóż nim dno tortownicy (średnica 24-26 cm). Podziurkuj powierzchnię widelcem i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o
- Cukier, cukier waniliowy oraz żółtka ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło. Całość miksuj przez kilka minut – tylko do uzyskania gładkiej masy.
- W oddzielnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszaj za pomocą łyżki.
- Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC (bez termoobiegu). Piecz w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut.
- Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Kąpiel wodna to nic innego jak umieszczenie tortownicy w formie napełnionej niewielką ilością wody.
Gdy sernik ostygnie, czas go udekorować. Z pomocą przychodzi szybki przepis na polewę czekoladową.
- W średniej wielkości garnku rozpuść 100 g masła.
- Zdejmij z palnika i dodaj połamaną w kostkę czekoladę.
- Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiej masy.
- Odczekaj chwilę aż polewa zgęstnieje.
- Polej sernik i odstaw do całkowitego zgęstnienia.
Przepis wcale nie jest skomplikowany. Przekonaj się o tym, korzystając z niego przy najbliższej okazji. Sernik z polewą czekoladową zachwyci Cię od pierwszego do ostatniego kęsa i bardzo szybko zniknie z talerzyka. Z pewnością sięgniesz po kolejną porcję.