Jak zrobić sernik z polewą czekoladową?

  • on 7 lipca, 2020
  • Likes!
sernik z czekolada

Cenisz sobie klasykę – także w kwestii wypieków? Przygotuj tradycyjny sernik na kruchym cieście. Udekorowany polewą czekoladową, zachwyci Cię pod każdym względem. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu problem z opadaniem masy i nieestetycznymi pęknięciami Cię ominie.

Sekretem udanego sernika z polewą czekoladową jest… pieczenie w kąpieli wodnej. Chociaż cała procedura może wydawać się skomplikowana, nie ma w tym nic trudnego – poradzisz sobie nawet jako początkujący cukiernik.

Sernik z polewą czekoladową – składniki

Produkty potrzebne do przygotowania ciasta zostały podzielone na 3 kategorie: do przyrządzenia spodu, masy serowej i polewy czekoladowej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru drobno zmielonego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany / gęstego jogurtu naturalnego.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 80 g masła
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wszystkie produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E. el.

Sernik z polewą czekoladową – krok po kroku

Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, a przygotowanie sernika przestanie być jakimkolwiek wyzwaniem.

  • Z mąki, masła, śmietany, żółtek i cukru zagnieć ciasto kruche. Włóż do lodówki na 20-30 minut, a po tym czasie wyłóż nim dno tortownicy (średnica 24-26 cm). Podziurkuj powierzchnię widelcem i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o
  • Cukier, cukier waniliowy oraz żółtka ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło. Całość miksuj przez kilka minut – tylko do uzyskania gładkiej masy.
  • W oddzielnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszaj za pomocą łyżki.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC (bez termoobiegu). Piecz w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut.
  • Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Kąpiel wodna to nic innego jak umieszczenie tortownicy w formie napełnionej niewielką ilością wody.

Gdy sernik ostygnie, czas go udekorować. Z pomocą przychodzi szybki przepis na polewę czekoladową.

  • W średniej wielkości garnku rozpuść 100 g masła.
  • Zdejmij z palnika i dodaj połamaną w kostkę czekoladę.
  • Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Odczekaj chwilę aż polewa zgęstnieje.
  • Polej sernik i odstaw do całkowitego zgęstnienia.

Przepis wcale nie jest skomplikowany. Przekonaj się o tym, korzystając z niego przy najbliższej okazji. Sernik z polewą czekoladową zachwyci Cię od pierwszego do ostatniego kęsa i bardzo szybko zniknie z talerzyka. Z pewnością sięgniesz po kolejną porcję.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *