Blok czekoladowy to słodki przysmak, który wiele osób pamięta jeszcze z lat dzieciństwa. W zależności od tego, jakie dodatki się w nim znalazły, deser mógł mieć różny smak, charakterystyczny dla każdego domu. Obecnie ten smakołyk wraca do łask i często występuje w roli słodkiego poczęstunku dla gości. Dowiedz się, jakimi dodatkami ozdobisz blok czekoladowy, tak by pięknie się prezentował i jeszcze lepiej smakował.
Blok czekoladowy – jakich składników nie może w nim zabraknąć?
Ile osób wykonujących ten przysmak, tyle różnych przepisów. Warto jednak wiedzieć, że są takie składniki, których nie może zabraknąć w bloku czekoladowym:
- Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel
To baza do każdego bloku czekoladowego. Kiedyś za pomocą kakao tworzono smakołyki, które miały zastąpić klasyczną czekoladę, która nie była dostępna w sklepie. Obecnie, gdy już nie ma problemu z zakupem różnych składników, wiele osób dodaje jeszcze do bloku ulubioną czekoladę, np. taką jak Czekolada Mleczna E.Wedel. Dzięki temu można wzbogacić deser. Jednak w jego podstawowym składzie występuje właśnie aromatyczne kakao.
- Masło
Dzięki niemu blok czekoladowy będzie mieć odpowiedni smak oraz konsystencję.
- Cukier
Blok czekoladowy należy do słodkich deserów. W większości receptur przewidziane jest dosłodzenie go za pomocą cukru – klasycznego białego do wypieków lub trzcinowego, w zależności od Twoich preferencji smakowych.
Choć tych produktów nie może zabraknąć w każdym bloku czekoladowym, tym, co wyróżnia przysmak, jest mnogość dodatków. Idealnie sprawdzą się w nim różnego rodzaju orzechy, rodzynki, herbatniki, czy owoce – takie produkty znajdziesz np. w przepisie na blok czekoladowy z wiśniowym dodatkiem. Zatem eksperymentuj i wzbogacaj swój deser ulubionymi składnikami.
Za pomocą jakich dodatków udekorujesz blok czekoladowy?
Choć najważniejszy jest smak słodyczy, to jednak warto zadbać także o apetyczny wygląd bloku czekoladowego. Do dekoracji tego deseru doskonale się sprawdzi:
- polewa czekoladowa
Nic nie pasuje do czekolady tak bardzo, jak kolejna jej warstwa. Do tego zrobienie polewy jest niezwykle łatwe. Wystarczą Ci do tego 3 składniki: 100 g ulubionej czekolady, 35 g masła i 35 ml śmietany 36% lub taka sama ilość mleczka kokosowego. Jedyne co potrzebujesz zrobić, to rozdrobnić tabliczkę oraz rozpuścić ją w kąpieli wodnej, dodając pozostałe składniki. W ten sposób uzyskasz nie tylko pyszną, ale i lśniącą polewę czekoladową.
- cukier puder i kakao
Klasyczne sposoby na dekoracje bloku czekoladowego to obtoczenie go w cukrze pudrze lub kakao. Co więcej, wykorzystując oba te produkty, możesz stworzyć ciekawe wzory na bloku czekoladowym. Wystarczy w tym celu użyć foremki do ciastek lub ozdabiania kawy. Na obtoczony w cukrze pudrze deser, nałóż odrobinę kakao, korzystając z wcześniej przygotowanego wzornika. W ten sposób ozdobisz przysmak w kwiaty, gwiazdy czy śnieżynki – wszystko zależy od tego, jaką foremkę wykorzystasz.
Dzięki tym łatwo dostępnym dodatkom efektownie i smacznie udekorujesz blok czekoladowy.