Kakao – przepyszny dodatek do naleśników

  • on 20 marca, 2020
  • Likes!
Kakao – przepyszny dodatek do naleśników

Naleśniki to jedno z tych dań, które jest uwielbiane przez wszystkich – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich wyjątkowość polega nie tylko na smaku, ale również możliwości przyrządzenia ich w wielu kombinacjach. Przykład? Naleśniki, w których kakao jest nie tylko dekoracyjnym dodatkiem, ale gra główną rolę.

Naleśniki to danie, które znane jest właściwie pod każdą szerokością geograficzną. Ich popularność wynika głównie z prostoty przygotowania – wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić bazę do wielu kombinacji. Ciekawą opcją są kakaowe naleśniki, które można podawać na wiele sposobów.

Naleśniki kakaowe z serkiem waniliowym i owocami

Kakaowe naleśniki wypełnione nadzieniem z serka waniliowego i owocami to świetna propozycja na deser.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 30 g roztopionego masła.

W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy. Wlej mleko, jajka. Całość miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.

Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu.

Ostudzone placki przełóż serkiem waniliowym. Podawaj z owocami.

Kakaowe naleśniki w wersji wegetariańskiej

Kakaowe naleśniki możesz przygotować również w wersji bez dodatku mleka krowiego.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka roślinnego.

Wszystkie składniki wymieszaj. Powstałe ciasto odstaw na ok. 15 minut. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Podawaj z dowolnym nadzieniem.

 Naleśniki kakaowe z budyniem

Nie tylko twarożek czy owoce nadają się na nadzienie naleśników. W tej roli świetnie sprawdza się także krem budyniowy, który doskonale współgra z kakaowym ciastem.

Składniki na krem budyniowy:

  • 900 ml soku przecierowego, np. bananowo-jabłkowego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru kokosowego.

Ciasto przygotuj według ulubionego przepisu na kakaowe naleśniki. Usmaż placki i odstaw do wystygnięcia.

W ¾ szklanki soku przecierowego wymieszaj proszek budyniowy. Pozostałą ilość soku zagotuj, a następnie wlej budyniowy płyn. Mieszaj cały czas aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw do wystygnięcia. Następnie do masy dodaj cukier kokosowy i serek mascarpone. Miksuj, aby uzyskać krem o jednolitej konsystencji.

Przełóż kakaowe naleśniki kremem budyniowym. Możesz udekorować kakao.

Klasyczne naleśniki z polewą kakaową

Kakao możesz wykorzystać również do przygotowania pysznej polewy, którą udekorujesz naleśniki w klasycznym wydaniu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Do miski z mąką dodaj jajko, mleko, sól i wodę. Zmiksuj, aby uzyskać ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodaj olej i jeszcze raz wymieszaj. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Przygotuj polewę kakaową:

  • rozpuść 100 g masła
  • dodaj 50 g kakao,
  • dodaj 150 g cukru,
  • dodaj 4 łyżki mleka.

Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą możesz udekorować naleśniki wypełnione ulubionym nadzieniem.

Kakao możesz wykorzystać na wiele sposobów, dzięki czemu klasyczne naleśniki będą jeszcze bardziej smakowite.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *