Nie wiesz, co zrobić z nadmierną ilością jabłek? Chcesz przygotować deser, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom? Świetnie sprawdzi się szarlotka z lodami. To klasyczny deser serwowany prawie w każdej polskiej restauracji. Mimo to nigdy się nie nudzi i zawsze doskonale smakuje. Zastanawiasz się, jak go przyrządzić? Poznaj najważniejsze zasady.
Jak zrobić szarlotkę z lodami domowej roboty?
Jeśli chcesz zaserwować bliskim szarlotkę z lodami, zacznij od przygotowania zimnego dodatku. Masę trzeba chłodzić przez kilka, a nawet kilkanaście godzin, zanim będzie gotowa do podania. Oto, czego potrzebujesz.
Składniki na lody czekoladowe:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%,
- 250 ml mleka,
- 90 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej 64% E.Wedel.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. W garnku zagotuj mleko ze śmietanką. Żółtka wlej do miski i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Gorące mleko przelej powoli do jajek i szybko wymieszaj trzepaczką, aby składniki się połączyły i nie powstały grudki. Umieść całość w garnku i ponownie podgrzej na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie przywierać do łyżki. Może to potrwać ok. 5 minut, ale nie przyspieszaj tego procesu – istnieje ryzyko, że lody się zwarzą.
Kiedy masa będzie gotowa, zdejmij ją z palnika, dodaj do niej czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj. Kawałki powinny się rozpuścić. Tak przygotowaną masę pozostaw do wystygnięcia. Potem umieść w pojemniku i włóż do zamrażarki.
Przez kolejne 3 godziny, co pół godziny, wyciągaj masę i miksuj ją przez 5 minut. W ten sposób nie powstaną kryształki lodu, a lody będą puszyste i kremowe. Następnie pozostaw je na 2-3 godziny w zamrażarce, aby dobrze się schłodziły. Po tym czasie można podawać je na stół.
Jak zrobić szarlotkę?
Kiedy lody będą gotowe, czas na pieczenie szarlotki. W tym celu przygotuj formę w rozmiarze 20×30 cm. Dobrze sprawdzi się taka z odpinanym brzegiem. Można z niej łatwiej wyciągnąć ciasto.
Składniki na ciasto do szarlotki:
- 400 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 320 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Składniki na mus jabłkowy:
- 2 kg jabłek,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Opcjonalnie: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 64% E.Wedel.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę, Dodaj masło i posiekaj całość, żeby powstała kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Przygotowanie nadzienia
Gdy ciasto się chłodzi, zajmij się musem jabłkowym. Owoce umyj, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę. Możesz także posiekać je w malakserze.
Następnie wymieszaj jabłka z cukrem i wyłóż na patelnię. Podgrzewaj składniki tak długo, aż owoce się rozpadną, woda odparuje i powstanie gładki mus. Na koniec wymieszaj go z cynamonem i odstaw do wystygnięcia.
Pieczenie szarlotki
Teraz włącz piekarnik. Ustaw program “góra-dół” i temperaturę 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i połowę ciasta rozwałkuj na wymiar formy. Włóż je na dno i nałóż na górę jabłka. Pozostałe ciasto możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrywać palcami i układać je na musie lub rozwałkować i przykryć całość.
Tak przygotowany deser piecz przez 50-60 minut aż się zarumieni. Na koniec wyjmij z piekarnika i pozostaw nieco do ostygnięcia. Jeśli zbyt szybko je pokroisz, jabłka się rozpłyną.
Kiedy ciasto będzie ciepłe, ale nie gorące, możesz podać je na stół. Ułóż kawałki na talerzu, obok nałóż porcję lodów, a całość posyp gorzką czekoladą startą na tarce na małych oczkach. Gotowe!