Krem czekoladowy z awokado i malinami

  • on 1 czerwca, 2021
  • Likes!

Awokado i maliny to tylko pozornie egzotyczne połączenie. Z obu składników (i kilku dodatkowych) możesz wyczarować coś pysznego, czym wzbogacisz nie tylko śniadanie, ale również deser. Poznaj sprawdzony przepis na krem czekoladowy, który zachwyca intensywnością smaku!

 

Czekolada to jeden z nielicznych produktów, który jest uwielbiany niezależnie od postaci. Doskonale smakuje w postaci tabliczki, jak również w formie wypieków. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się krem, który – jeśli przygotujesz go samodzielnie – może być tak lekki jak mus czekoladowy!

Przepis na delikatny krem czekoladowy z awokado

Czy wiesz, że krem czekoladowy możesz przygotować z… awokado? Odpowiednie proporcje składników i precyzyjne zblendowanie powodują, że trudno odgadnąć skład takiego produktu.

 

Aby przyrządzić mus z awokado, będziesz potrzebować:

  • 1 dojrzałego owocu awokado,
  • 3 łyżek miodu lub syropu klonowego,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypty soli morskiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Awokado obierz i pozbądź się pestki (zrobisz to łatwo, krojąc owoc na pół i wbijając energicznym ruchem nóż w pestkę).
  2. Owoc pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie składniki umieść w wysokim blenderze i zmiksuj.

Krem czekoladowy z awokado jest już gotowy! Możesz przełożyć go do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowywać w lodówce kilka dni.

O czym pamiętać, przygotowując mus czekoladowy z awokado?

W przygotowaniu własnego kremu czekoladowego nie ma nic trudnego – wystarczy zblendować wszystkie składniki. Warto jednak pamiętać o kilku wskazówkach.

  1. Do przygotowania musu czekoladowego wybierz dojrzały owoc awokado – rozpoznasz go po tym, że jest bardzo miękki. Jeżeli jednak nie jest to możliwe, umieść go w tekturowym pudełku z jabłkiem lub bananem. Dzięki temu awokado stanie się miękkie już kolejnego dnia.
  2. Nie należy pomijać dodatku soli. Chociaż może się wydawać, że nie będzie odpowiednia, jej niewielka ilość pomoże zredukować gorycz awokado i zarazem spotęguje przyjemny smak kakao.
  3. Krem z awokado może przyjąć różną intensywność smaku – od bardziej wytrawnego w stronę mocno słodkiego. Tylko od ciebie zależy, jaki będzie finalny smak, dlatego warto próbować po odrobinie i dodawać składniki, np. więcej kakao, więcej miodu itd.

Do czego wykorzystać domowy krem czekoladowy?

Krem czekoladowy z awokado jest niezwykle uniwersalny, ponieważ możesz wykorzystać go na wiele sposobów. Świetnie smakuje jako:

  • dodatek do pieczywa – zastępuje gotowy krem czekoladowy ze słoika,
  • samodzielny deser – wystarczy przełożyć porcję do pucharka, wyłożyć malinami, udekorować bitą śmietaną i posypać kuleczkami czekoladowymi,
  • nadzienie do przełożenia wypieku – w ten sposób powstanie oryginalne w smaku ciasto z musem czekoladowym.

Krem czekoladowy z awokado to deser bardzo uniwersalny, dlatego warto od razu przygotować większą porcję, ponieważ ciężko będzie się od niego oderwać. Przyda się zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego. W zaledwie kilka minut zaspokoisz swój apetyt na słodycze!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *