Krem czekoladowy z malinami

  • on 30 sierpnia, 2021
  • Likes!

Nie wiesz, co podać na deser w czasie letnich dni? Co powiesz na nieco inny niż zwykle krem czekoladowy? Wykorzystaj sezon na świeże owoce i dodaj do niego soczyste maliny. Ta wyrafinowana, kremowa słodkość zawsze cieszy gości i jest idealnym zakończeniem lekkiego letniego obiadu.

Tego typu desery są bardzo proste w przygotowaniu (podobnie jak blok czekoladowy. Przepis z łatwością wykonają wszyscy, nawet najmłodsi smakosze) i można je również spokojnie przygotować dzień wcześniej. Dzięki mlecznej czekoladzie, krem ten jest bardzo delikatny i doskonale łączy się z kwaskowatością malin. Dlatego jest to odpowiednia propozycja na lekki, letni deser, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Niezbędne składniki do przygotowania kremu czekoladowego

Do przygotowania porcji kremu czekoladowego dla 4 osób potrzebne są:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 600 ml mleka,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • żółtko,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 250 g świeżych malin do dekoracji.

Jeśli gustujesz w mniej słodkich deserach, mleczną czekoladę możesz zastąpić czekoladą gorzką klasyczną 64% E.Wedel.

Jak przygotować krem czekoladowy z malinami krok po kroku?

Krok 1. Posiekaj czekoladę na drobne kawałki.

Krok 2. W dużej misce wymieszaj żółtko z cukrem i mąką.

Krok 3. Mleko podgrzej w rondelku, a gdy zaczynie się gotować, wlej do niego wymieszaną zawartość miski oraz wsyp posiekaną czekoladę.

Krok 4. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

Krok 5. Lekko przestudzony krem przelej do szklanych pucharków.

Krok 6. Schłodzony krem czekoladowy udekoruj świeżymi malinami, bezpośrednio przed podaniem.

Z czym jeszcze można podawać krem czekoladowy?

Ten czekoladowy krem z malinami jest idealny na zakończenie każdego obiadu czy uroczystej kolacji, gdyż statystycznie mało kto nie przepada za czekoladą. Możesz, jeśli nie masz malin, zrobić ten deser ​​z innym lekko kwaśnym owocem, takim jak marakuja lub ananas, aby nadać mu tropikalny akcent. Mogą to być także klasyczne jagody, jeżyny, borówki amerykańskie lub truskawki.

Taki krem czekoladowy wraz z malinami możesz także wykorzystać do brownie. W jaki sposób? Wystarczy, że upieczesz pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Następnie przed podaniem pokroisz je na kawałki, ułożysz na talerzyku i przykryjesz pierzynką z kremu czekoladowego. Na wierzchu poukładaj świeże maliny i udekoruj listkami mięty. Smaczny deser gotowy!

W czym podawać krem czekoladowy z malinami?

Tradycyjnie krem czekoladowy możesz przełożyć do pucharków i ozdobić go malinami. Jednak bardziej efektowne będzie także wykorzystanie szerokich szklanek do whisky lub wysokich szklanek do latte. W tym drugim przypadku nie zapomnij o podaniu gościom długiej łyżeczki, która umożliwi zjedzenie całej zawartości.

Oprócz malin do dekoracji takiego deseru możesz wykorzystać listki mięty, prażone płatki migdałowe, posiekane pistacje, wiórki kokosowe lub kakao ciemne z Ghany E.Wedel (oprósz nim owoce). Pamiętaj, aby przed podaniem w letnie dni schłodzić deser w lodówce!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *