Krem waniliowo-czekoladowy

  • on 4 sierpnia, 2022
  • Likes!
tiramisu

Chcesz przygotować pyszny tort, ale nie masz pomysłu na krem, który przypadnie do gustu wszystkim gościom? A może chcesz udekorować babeczki i nie wiesz, jaką masę wybrać? Świetnie sprawdzi się krem waniliowo-czekoladowy. Oba te smaki świetnie ze sobą korespondują, a do tego pasują praktycznie do wszystkiego, zatem można wykorzystać jedną masę w wielu deserach. Sprawdź, jak zrobić taki krem.

 

Przepis na krem waniliowo-czekoladowy – jak go zrobić?

Wykonanie masy czekoladowo-waniliowej nie wymaga dużo czasu, jednak po wymieszaniu składników krem jest dość rzadki. Aby uzyskał właściwą konsystencję, trzeba włożyć go do lodówki na kilka godzin. Dlatego, jeśli chcesz go użyć np. do dekoracji babeczek, wykonaj krem kilka godzin przed podaniem lub przekładaniem tortu.

Oto składniki, które są potrzebne:

  • 5 jajek,
  • 220 g cukru,
  • 190 g masła,
  • 3 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 30 g cukru waniliowego.

 

Umieść miskę żaroodporną nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby naczynie nie dotykało płynu. Wbij do niego jajka i wsyp do nich cukier zwykły oraz waniliowy. Zmiksuj składniki na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta, jajeczna masa. Gdy będzie gorąca, wyłącz palnik, zdejmij miskę i miksuj nadal zawartość, do momentu aż przestygnie, czyli ok. kwadransa. Ubite jajka powinny być śnieżnobiałe.

Nad garnkiem umieść kolejne naczynie i rozpuść w nim czekoladę. Dokładnie wymieszaj składnik, aby nie pozostawić żadnych grudek. Następnie do osobnej miski włóż masło. Zmiksuj je na puszystą, lekką masę. Potem dodaj do niej czekoladę i szybko wymieszaj całość. Na koniec dodaj ubite jajka i krótko zmiksuj składniki, aby uzyskać gładki krem. Na koniec przełóż go do pojemnika i umieść w lodówce na kilka godzin.

 

Krem czekoladowo-waniliowy – do czego wykorzystać?

Ten krem czekoladowo-waniliowy świetnie komponuje się np. z owocami, dlatego możesz go wykorzystać do przełożenia tortu szwarcwaldzkiego zamiast bitej śmietany. Masa jest dość gęsta, dzięki czemu deser zachowa formę nawet w upalne dni. Aby zrobić to ciasto, oprócz kremu potrzebujesz także biszkoptu czekoladowego.

 

Oto składniki:

  • 5 jajek,
  • 12 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 55 g mąki ziemniaczanej,
  • 160 g cukru.

Do tego niezbędne będą wiśnie. Mogą być świeże, wydrylowane lub prosto ze słoika.

 

Na początek włącz piekarnik na 160°C, tryb “góra-dół”, aby się rozgrzewał, i wyłóż formę papierem do pieczenia. Następnie w jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru. Wbij jajka do drugiej miski, dodaj do nich słodkie kryształki i zacznij miksować na puszystą, jasną masę, w której cukier nie będzie wyczuwalny. Potem dodaj do niej w kilku turach suche składniki. Postaraj się delikatnie mieszać całość, aby nie pozostawić grudek ani surowej mąki. Jednocześnie pamiętaj: im mniej ruchów, tym bardziej puszysty biszkopt.

 

Gotowe ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Kiedy wystygnie, podziel je na 2-3 blaty, a następnie przekładaj masą i owocami. Na koniec pokryj zewnętrzną część tortu cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki. Po 1-2 godzinach, nałóż kolejną porcję masy i dokładnie wyrównaj. Na koniec udekoruj ciasto świeżymi wiśniami.

 

Krem waniliowo-czekoladowy świetnie sprawdzi się w tortach i na babeczkach. Przekonaj się już dziś!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *