Kremowa masa z białej czekolady – do ciast i tortów

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
ciasto z biala czcekolada

W ciągu roku można obchodzić wiele uroczystości. Urodziny, imieniny, dni świąteczne, wyjątkowe okazje, awanse, narodziny dzieci, przeprowadzki itp. Na każdą z tych okazji można przygotować tort, który podkreśli szczególny charakter wydarzenia. Jednak torty i ciasta z ciemną masą czekoladową stały się bardzo popularne, przez co każdy może mieć ich dość. Ciekawą alternatywę stanowi masa z białej czekolady.

Klasyczny tort składa się z kilku warstw biszkopta przekładanych masą. Zazwyczaj jest to krem z ciemnej czekolady, ewentualnie bita śmietana albo owoce. To dość klasyczne połączenie. W ciastach wykorzystuje się dużo więcej rodzajów mas. Jednak biała czekolada jest rzadko spotykanym i niedocenianym składnikiem. Poznaj jej możliwości.

Prosty przepis na masę z białej czekolady z Thermomixa

Ci, którzy posiadają nowoczesny sprzęt mogą z łatwością przygotować pyszną masę z białej czekolady. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • tabliczkę białej czekolady E.Wedel
  • 120 gramów serka mascarpone
  • 160 ml śmietanki 30%

Do garnka wlej śmietankę i wsyp pokrojoną czekoladę. Postaw na małym ogniu i zacznij mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadź do wrzenia. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji odstaw czekoladę na bok i daj jej wystygnąć. Potem włóż ją do lodówki na całą noc.

Następnego dnia do misy urządzenia wlej rozpuszczoną czekoladę i dodaj serek mascarpone. Włącz średnie obroty i ubijaj do uzyskania zwartej konsystencji. Regularnie sprawdzaj stan ubicia masy.

Maślana masa z białej czekolady

Jeśli wolisz tradycyjne przepisy to koniecznie wypróbuj ten pomysł na krem. Połączenie czekolady, śmietany i masła sprawi, że Twoje ciasto nabierze lekkości i oryginalnego smaku.

Składniki:

  • 200 gramów czekolady białej E.Wedel
  • 2 opakowania śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 600 gramów masła
  • 1 budyń waniliowy

Aby uzyskać prawidłową konsystencję masy z białej czekolady postępuj ściśle według poniższych wskazówek:

  • w garnku rozpuść czekoladę w śmietanie 30%
  • wystudź płynną czekoladę, a następnie schłodź w lodówce
  • zimną masę ubij z śmietan-fixem
  • ugotuj, a następnie wystudź budyń
  • ciepłe masło utrzyj na puszystą maślaną masę
  • do masła dodaj zimny budyń
  • włącz niskie obroty miksera
  • do budyniowej masy dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce czekoladę
  • umieść masę w lodówce do całkowitego stężenia

W ten prosty sposób uzyskasz idealny krem czekoladowy do Twojego wypieku.

Standardowy, najprostszy przepis

Początkujący poszukują jak najłatwiejszych i najszybszych przepisów na masę z białej czekolady. Dla tych osób zadedykowana jest ta receptura.

Składniki:

  • tabliczka czekolady białej E.Wedel
  • 270 ml śmietanki 30% (podzielonej odpowiednio na 100 ml i 170 ml)

Na początek rozpuść w garnku w 100 ml śmietany czekoladę. Podgrzewaj masę aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie umieść garnek w lodówce na całą noc. Drugiego dnia do garnka dodaj pozostałą ilość śmietanki i zacznij ubijać na średnich obrotach. Odstaw do lodówki na pół godziny.

Uniwersalna masa z białej czekolady

Wyjątkowość kremu nie trzeba podkreślać. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie zarówno owoców jak i innych dodatków, np. ciastek lub słonych orzeszków. Pozostaje wypróbować powyższe przepisy i zdecydować, który najbardziej Ci smakuje. Na pewno się nie zawiedziesz.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *