Królewski puchar, czyli biszkopt inaczej

  • on 19 kwietnia, 2021
  • Likes!
tiramisu

Desery w pucharkach prezentują się niezwykle efektownie, a do tego potrafią doskonale smakować! Najpopularniejszą ze słodkich przekąsek serwowanych w ten sposób jest oczywiście tiramisu, jednakże – jak to zwykle w kuchni bywa – ogranicza nas przede wszystkim nasza wyobraźnia.

Królewski puchar, czyli pomysły na deser w pucharkach

  • Jeżeli niespodziewanie odwiedzili Cię znajomi i chcesz przygotować deser w pucharkach, zdecyduj się na prostą wersję – np. biszkopty, bitą śmietanę, owoce i polewę z czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Jeżeli masz nieco więcej czasu, upiecz biszkopt czekoladowy i pokrusz go na drobne kawałki. Wystarczy, że zastąpisz nim standardowe, kupne biszkopty, a deser nabierze niezwykłego charakteru.
  • Jeżeli chcesz przygotować deser w orzeźwiającej wersji, postaw na lody oraz owoce, a także ciastka typu Amerykanki. Ciasteczka możesz przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie. Połam Amerykanki na mniejsze kawałki i przekładaj nimi warstwy lodów i owoców. Jeżeli chodzi o owoce, najlepiej sprawdzą się borówki, maliny oraz jeżyny, czyli owoce lasu! Dzięki nim deser nie będzie przesadnie słodki, a faktycznie orzeźwiający, wręcz idealny na letnie popołudnia.
  • Brownie smakuje doskonale bez względu na to, jak jest serwowane. Jeżeli jednak należysz do grona czekoladoholików, którzy kochają czekoladę i kakao w każdej postaci i we wszelkich ilościach, musisz spróbować brownie w pucharze! Upiecz ciasto według swojego ulubionego przepisu i pozostaw do wystudzenia. W czasie, gdy ciasto będzie stygło, roztop czekoladę Mocno Mleczną E.Wedel i czekoladę Białą E.Wedel w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (każdą z nich roztop oddzielnie, nie mieszaj ich ze sobą). Wystudzone brownie pokrusz na drobne kawałki i włóż do pucharka. Najlepiej, jeżeli ciasto zajmie ⅔ wysokości naczynka. Polej ciasta czekoladą – najpierw Mocno Mleczną a po ok. 5 minutach Białą. Całość możesz udekorować listkiem świeżej mięty. Efekt WOW gwarantowany!
  • Fani serników na zimno z pewnością będą zachwyceni pucharkami wyłożonymi biszkoptami, w których przygotowujesz właśnie sernik na zimno. Możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub wykorzystać jeden ze swoich ulubionych przepisów na tego typu ciasto. Serwowane w ten sposób ciasto będzie prezentowało się estetyczniej niż jego klasyczny odpowiednik, dzięki czemu stanie się idealnym deserem podczas uroczystości rodzinnych.

Klasyka, czyli tiramisu w pucharkach

Miłośnicy klasycznego tiramisu z pewnością będą zachwyceni jego wersją w pucharkach. Jest to stanowczo najczęściej serwowany w ten sposób deser. Nie będzie dla nikogo zaskoczeniem, że ma właśnie taką formę, jednak zaskakujący może być jego doskonały smak!

Wystarczy, że do pucharków włożysz zatopione w mocnym kawowym naparze, pocięte na ćwiartki biszkopty i posypiesz je kakao. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na nie masy z mascarpone i cukru. Czynności te należy powtarzać aż do wypełnienia pucharków. Ostatnią warstwą powinien być właśnie krem. Przed podaniem deseru gościom włóż pucharki na ok. dwie godziny do lodówki. Przed postawieniem ich na stole posyp wierzchnią warstwę kremu wiórkami z czekolady (w tym celu najlepiej sprawdzi się czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel, starta na średniej wielkości oczkach).

Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *