Lava cake z malinami

  • on 11 maja, 2021
  • Likes!
piernik czekoladowy

Kakaowe na zewnątrz i jeszcze bardziej czekoladowe w środku – takie jest właśnie lava cake. Ciastko te znane jest też jako fondant czy suflet i robi furorę wśród wszystkich wielbicieli łakoci. Mimo że na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, to jego tajemnica w tkwi we wnętrzu. Jest ono całkowicie płynne, ciepłe, idealnie słodkie oraz intensywnie czekoladowe!

 

Lava cake to często flagowy deser najlepszych restauracji. Te małe, ciemne ciasteczka są delikatnie chrupiące na wierzchu, a ich środek wylewa się przy pierwszym kęsie. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby cieszyć się takim deserem w domowym zaciszu, mamy dobrą informację – lava cake nie są trudne do upieczenia, jednak trzeba ściśle trzymać się receptury. Natomiast dodanie do nich malin powoduje, że słodycz ciastek zostaje przełamana lekko kwaśną, orzeźwiającą nutą smakową!

 

Czego potrzebujesz, aby wykonać lava cake z malinami?

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego deseru jest sięgnięcie po sprawdzoną recepturę, dzięki której perfekcyjnie upieczesz ciasto czekoladowe. Przepis – wilgotne składniki idealnie połączone z suchymi oraz restrykcyjne trzymanie się czasu pieczenia to gwarancja osiągnięcia efektu „lawy”, czyli zachowania płynnego wnętrza.

 

Jeśli zamierzasz upiec te wyjątkowe lava cake z malinami, przygotuj:

  • 180 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek konfitury malinowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • szklankę malin.

 

Twoje ciastka będą intensywnie malinowe – owoce te znajdą się zarówno wewnątrz ciasta, jak i posłużą do jego dekoracji.

 

Sposób na pod każdym względem doskonałe lava cake z malinami!

Zanim zaczniesz mieszać ze sobą składniki, przygotuj foremki. Musisz je wyjątkowo starannie wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką. W przeciwnym razie wyciągnięcie ciastek może być karkołomnym zadaniem. Piekarnik ustaw na temperaturę 200°C, a w czasie, gdy będzie się nagrzewał, wykonaj ciasto:

  • masło oraz czekoladę połamaną na kostki rozpuść w kąpieli wodnej,
  • cukier, jajka oraz sól wymieszaj w misce przy pomocy rózgi,
  • do masy tej dodawaj powoli mąkę – połącz dokładnie składniki, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję,
  • w kolejnym kroku do misy z masą ostrożnie wlej rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, ciągle mieszając ciasto rózgą,
  • do każdej foremki nakładaj dwie łyżki masy czekoladowej, odrobinę konfitury, a na to jeszcze jedną łyżkę ciasta,
  • blachę z foremkami wstaw na 7 minut do rozgrzanego piekarnika.

 

Po wyjęciu ciastek z piecyka odczekaj 2 minuty, zanim wyłożysz je na talerzyki. Kiedy już się na nich znajdą, udekoruj je malinami i posyp cukrem pudrem. Nie zwlekaj zbyt długo z podaniem lava cake – najlepiej smakują, gdy są ciepłe, a ich wnętrze jest gorące i płynne. W smaku nieco przypominają brownie, ale ich jedzenie sprawia jeszcze więcej przyjemności!

 

Jeśli zależy Ci na tym, aby lava cake na pewno ci się udały, nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i postaw na dobrą czekoladę. Dzięki temu zarówno ich smak, jak i forma będą bez zarzutu!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *