Lody czekoladowe

  • on 4 maja, 2022
  • Likes!
Płynna czekolada

Nie wyobrażasz sobie weekendowego odpoczynku bez słodkich smakołyków, a jednocześnie dbasz o swoją figurę? Jeżeli tak, to koniecznie powinieneś spróbować czegoś wyjątkowego. To pyszne i łatwe w przygotowaniu domowe lody czekoladowe! Nie ma nic lepszego niż ulubiona czekolada w lodowym wydaniu.

 

Jednym z często wybieranych smakołyków są pancakes czekoladowe – wyjątkowo proste w przygotowaniu i z dodatkiem mlecznej czekolady E.Wedel. Smakosze czekoladowych przysmaków powinni jednak czasem sięgnąć po coś innego. Może to być sprawdzony i równie łatwy do przyrządzenia deser – domowej roboty lody o smaku czekoladowym.

 

Co jest potrzebne do przygotowania lodowego deseru?

Przygotowanie lodów czekoladowych jest wyjątkowo szybkie. Należy jednak wcześniej przygotować niezbędne składniki. Warto również zwrócić uwagę ich jakość. Im lepsze produkty, tym smaczniejsza słodka przekąska.

 

Do przygotowania sześciu porcji domowych lodów czekoladowych potrzebne będą:

  • 350 ml śmietany 36%,
  • 350 ml mleka 3,2%,
  • 4 jajka (niezbędne będą żółtka),
  • 100 g cukru,
  • 200 g Czekolady Mlecznej E.Wedel,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

 

Jak przygotować domowe lody czekoladowe?

Jednym z ulubionych słodkich przysmaków są muffinki czekoladowe. Przepis na ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Lody czekoladowe są jednak równie łatwe do przyrządzenia. Wystarczy jedynie postępować zgodnie z recepturą – krok po kroku, aby cieszyć się smakiem pysznej, zmrożonej przekąski.

 

  1. Czekoladę Mleczną E.Wedel połam na drobne kawałki.
  2. Jajka rozbij i oddziel potrzebne do lodów żółtka. Umieść je w garnuszku, do którego następnie dodaj wcześniej połamaną na drobne kawałki czekoladę i połowę cukru. Całość podgrzewaj na ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając.
  3. Po rozpuszczeniu czekolady oraz połączeniu wszystkich składników przygotowaną masę przelej do osobnej miseczki i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do osobnego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę, którą następnie ubij mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając do niej drugą połowę cukru.
  5. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej masę z czekoladą – całość wymieszaj mikserem na niskich obrotach – aż do połączenia wszystkich składników.
  6. Do masy należy dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i dokładnie wymieszać.
  7. Przygotowaną masę schowaj do zamrażalnika na 15 minut.
  8. Po 15 minutach wyjmij z zamrażalnika lekko zastygniętą masę i ponownie ją przemieszaj. Ponownie umieść ją w minusowej temperaturze. Zabieg ten powtarzaj cztery razy. W ten sposób unikniesz powstania kryształków lodu i sprawisz, że lody będą zdecydowanie bardziej puszyste.
  9. Gotowe lody nakładaj do wafelków lub salaterek i podawaj.

 

Lodowy przysmak o smaku ulubionej mlecznej czekolady E.Wedel to idealna propozycja nie tylko na ciepłe dni. Możesz zajadać się nimi przez cały rok lub podawać je z ciastami: sernikiem czy szarlotką. Co więcej, jest to idealny deser na każdą okazję. Warto mieć je w zamrażarce na przykład na wypadek niezapowiedzianej wizyty znajomych z dziećmi.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *