Lody z białej czekolady

  • on 10 lutego, 2022
  • Likes!

Trudno wyobrazić sobie lato bez zimnych i słodkich lodów. To jeden z najsmaczniejszych sposobów na to, żeby schłodzić się w upalny dzień. Czy wiesz, że można przygotować je samodzielnie w domu? To bardzo proste i nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych maszynek! Wystarczy mieć trochę wolnego czasu, dobrej jakości składniki i odrobinę cierpliwości. Dowiedz się, jak przygotować deser z białej czekolady.

 

Biała czekolada to doskonały wybór do różnego rodzaju deserów. Ma delikatny, słodki smak, który doskonale komponuje się z owocami, ale nie tylko.

Jakie składniki są potrzebne do lodów z białej czekolady?

Lody to idealny wybór, jeśli szukasz alternatywy dla aromatycznego musu czekoladowego. Lekki i orzeźwiający deser sprawi, że każde popołudnie będzie od tej pory perfekcyjne.

 

Składniki na lody z białej czekolady:

  • 500 ml mleka,
  • 320 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 20 g cukru pudru.

 

Zanim przystąpisz do mieszania składników, przygotuj pojemnik, który pomieści 1,5 l lodów. Jeśli nie potrzebujesz tak dużej porcji tego przysmaku, zmniejsz ilość składników, np. o połowę.

Jak zrobić lody z białej czekolady?

Pokrój wszystkie tabliczki czekolady na drobne kawałki. Przygotuj duży rondel, a następnie pogrzej w nim mleko. Gdy będzie ciepłe, dodaj wszystkie kostki. Powoli mieszaj do ich całkowitego rozpuszczenia się. Następnie wyłącz palnik i odstaw naczynie do wystygnięcia.

 

Umieść śmietankę kremówkę na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmij ją i ubij na wysokich obrotach na bitą śmietanę. W połowie ubijania dodaj cukier puder, aby zdążył się rozpuścić. Gdy piana będzie puszysta i słodka, wlej cienką strużką rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. Delikatnie wymieszaj składniki i sprawdź, czy lody nie są mało słodkie. Jeśli tak, można dodać odrobinę cukru pudru.

 

Gotową masę należy przelać do pojemnika i włożyć całość do zamrażalnika. Przez kolejne 3 godziny, co 30 minut dokładnie mieszaj lody, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu, a później pozostaw je na min. 6 godzin, aby dobrze się schłodziły. Po tym czasie deser jest gotowy do podania na stół.

Jak serwować lody z białej czekolady?

Lody przygotowane z białej czekolady mają aksamitną konsystencję. Doskonale sprawdzą się, gdy masz przygotowany, np. tort czekoladowy lub szarlotkę na ciepło. Jednak można z powodzeniem podawać je także samodzielnie udekorowane słodkim, ciemnym sosem.

 

Przygotujesz go z:

  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 120 ml mleka,
  • 5 g masła.

 

Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj masło i energicznie wymieszaj składniki, aby połączyły się w gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz dodać jedną lub dwie łyżki mleka. Sos należy podawać w temperaturze pokojowej – wtedy jest najbardziej płynny. Na koniec nie zapomnij udekorować deseru listkami świeżej mięty. Wspaniale przełamią słodkie, czekoladowe nuty.

 

Zimne, słodkie lody czekoladowe to doskonały wybór nie tylko na lato, ale także na inne pory roku. Zaserwuj je podczas przyjęcia lub popołudniowej kawy, a Twoi goście z pewnością będą zachwyceni ich kremową konsystencją. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *