Lody z musem gruszkowym

  • on 5 czerwca, 2022
  • Likes!
Lody czekoladowe

Sezon na gruszki trwa od lipca do końca września, ale tymi pysznymi owocami można się cieszyć przez cały rok. Szczególnie dobrze smakują w połączeniu z czekoladowymi lodami. Z gruszek możesz stworzyć wyśmienity mus, który urozmaici lodowy deser. Dowiedz się, jak go przygotować.

Wykorzystaj gruszki do deserów!

Gruszka jest znana przede wszystkim jako owoc, który spożywa się na surowo. Ze względu na swój pełen aromatu smak i nieco maślaną konsystencję nadaje się również do robienia przetworów. Można z niej zrobić pyszny mus, z którym warto podać na przykład kakaowe naleśniki. Gruszki i czekolada to przecież idealne połączenie!

 

Jednak tym razem poznaj przepis, w którym gruszkowy mus łączy się z czekoladowymi lodami. To zestawienie kakaowego smaku ze słodyczą gruszek na pewno przypadnie Ci do gustu!

 

Jak zrobić domowe lody czekoladowe?

Do zimnego deseru z musem gruszkowym możesz oczywiście wykorzystać ulubione lody ze sklepu, ale zdecydowanie lepiej będą smakować te zrobione samodzielnie. Gruszki doskonale komponują się z czekoladą, dlatego dowiedz się, jak zrobić domowe lody czekoladowe.

 

Składniki na lody czekoladowe (porcja dla dwóch osób):

  • 200 g tłustej śmietanki 30% lub 36%,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 90 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt i zmiksuj masę na gładki krem.
  3. Rozpuszczoną i wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę dodaj do kremu ze śmietanki i jogurtu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż całość do zamykanego pojemnika i wstaw na 3-4 godziny do zamrażalnika.

Kiedy lody zamarzają, możesz przystąpić do gotowania musu z gruszek.

 

Jak przyrządzić mus gruszkowy?

Do przygotowania pysznego musu gruszkowego potrzebne są:

  • 500 g gruszek (obranych i pokrojonych w drobną kostkę),
  • 50 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 50 ml soku pomarańczowego,
  • 90 g Czekolady Białej E.Wedel.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę 1×1 cm.
  2. W garnku z grubym dnem zagotuj pokrojone gruszki, wodę, cukier i sok z cytryny.
  3. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości (aż gruszki zaczną się rozpadać).
  4. Następnie zmiksuj wszystko blenderem i ostudź.
  5. Wymieszaj skrobię z sokiem pomarańczowym.
  6. Wlej do zimnej masy gruszkowej, cały czas mieszając.
  7. Podgrzej mus i dodaj połamaną na kawałki czekoladę.
  8. Rozpuść czekoladę w musie, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Pozostaw do wystygnięcia.

Gotowy, zimny mus przełóż do pucharków. Na wierzch ułóż po dwie gałki czekoladowych lodów i posyp tartą czekoladą, listkami mięty, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

 

Mus możesz przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 1-2 dni i serwować z nim nie tylko lody, ale także inne desery. Wypróbuj np. przepis na babkę czekoladową. Takie ciasto po upieczeniu możesz podawać zarówno z musem gruszkowym, jak i domowymi czekoladowymi lodami.

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *