Magiczne ciasto czekoladowe – niezwykły warstwowy wypiek

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
tort czekoladowy

Szukasz czegoś nowego? Czegoś, co mogłoby sprawić, że zostaniesz okrzyknięta królową wypieków, a koleżanki będą błagać Cię o przepis? Co powiesz na nutkę tajemnicy i magii? Do tego czekolada i chyba nie może być lepszego połączenia. Wypróbuj przepis na magiczne ciasto czekoladowe.

Chrupiące z zewnątrz, a w środku skrywające trzy warstwy ciasta o różnej konsystencji – od budyniu po gęsty biszkopt. Magiczne ciasto czekoladowe zawdzięcza swoją wyjątkowość specjalnemu przygotowaniu. To dzięki niestandardowemu połączeniu składników uzyskasz ciekawą konsystencję, która wprawi w zachwyt nawet najbardziej wymagających gości. Nie daj się dłużej prosić. Przygotuj składniki i działaj!

Magiczne ciasto czekoladowe za chwilę w Twojej kuchni

Na początek przygotuj keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na pół godziny przed pracą wyciągnij składniki z lodówki. Włącz piekarnik na 160 stopni.

Do wykonania magicznego ciasta czekoladowego potrzebujesz:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 70 gramów cukru
  • 60 gramów roztopionego masła
  • 30 gramów mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżkę wody
  • szczyptę soli

Do dwóch misek rozdziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę jajeczną. Kontynuuj miksowanie i zacznij delikatnie dodawać roztopione masło. Następnie przesiej do miski suche składniki, czyli mąkę i kakao. Wymieszaj.

Pozostałe białka ubij ze szczyptą soli na lśniącą pianę. Przy użyciu drewnianej szpatułki delikatnie połącz czekoladową masę z ubitymi białkami.

Przelej puszystą masę do keksówki i wstaw do pieca na godzinę. Po tym czasie pozostaw ciasto w piekarniku aż zupełnie wystygnie. A następnie umieść w lodówce na minimum 3 godziny.

To bardzo ważne. Na dole ciasta tworzy się warstwa budyniowa. Gorąca jest bardzo rzadka, przez co po pokrojeniu zwyczajnie wypłynie. Należy odpowiednią ilość czasu odczekać, aby mogła nabrać zwartej konsystencji.

Magicznego ciasto czekoladowe – idealne na każdą okazję

To wyjątkowe ciasto idealnie sprawdzi się w roli tortu urodzinowego.

Wystarczy, że odpowiednio podwoisz ilość składników, a zamiast klasycznej keksówki wybierzesz tortownicę. Pamiętaj, że okrągłe formy często są niestety nieszczelne, więc musisz zadbać o dokładne zabezpieczenie brzegów papierem pieczeniowym lub folią.

Po upieczeniu wystarczy, że udekorujesz tort bezami, kawałkami czekolady E. Wedel, połamanymi amerykankami E.Wedel i owocami. Na koniec delikatnie oprósz ciasto cukrem pudrem, co nada ciastu magicznego charakteru. W końcu to magiczne ciasto czekoladowe.

Wypiek sprawdzi się również w podbramkowych sytuacjach, kiedy niespodziewanie zajrzą do Ciebie goście. Dzięki temu, że ciasto nie wymaga skomplikowanych procedur ani dużej ilości sprzętów nawet przy pomocy innych doskonale sobie poradzisz. Co więcej, wspólne gotowanie niezmiernie zbliża i może stać się okazją do ciekawych rozmów. Czas oczekiwania na spróbowanie magicznego ciasta czekoladowego możecie urozmaicić sobie np. w towarzystwie intrygującego domowego likieru czekoladowego.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *