Miętowa czekolada do picia na zimno

  • on 28 czerwca, 2021
  • Likes!

Czekolada na zimno to świetny sposób na orzeźwienie się w trakcie gorących dni. Taki napój sprawdza się niezależnie od okoliczności – zarówno podczas spotkań towarzyskich, jak i odpoczynku w ogrodzie. Co powiesz na połączenie słodkiej czekolady z miętą?

 

Czekolada komponuje się doskonale z miętą, o czym wie każdy miłośnik słodyczy w nietypowych wydaniach. Jeszcze lepiej smakuje w wersji płynnej, schłodzonej przed podaniem. Poznaj przepis na wyjątkową czekoladę do picia z dodatkiem mięty!

Jak przygotować miętową czekoladę do picia na zimno?

Przygotowanie miętowej czekolady na zimno jest bardzo proste. W tym celu będziesz potrzebować łatwo dostępnych składników, które prawdopodobnie masz nawet w swojej spiżarni. Napój warto przyrządzić na kilka godzin przed podaniem, ponieważ musi schłodzić się w lodówce.

Składniki do przygotowania miętowej czekolady na zimno:

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 120 ml mocnej miętowej herbaty,
  • 120 ml mleka.

 

Sposób przygotowania:

Wlej mleko, śmietankę i herbatę miętową do rondelka. Zagotuj i dodaj obie czekolady pokrojone na mniejsze fragmenty. Wyłącz palnik i zamieszaj całość do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw do ostudzenia. Mieszankę w temperaturze pokojowej wstaw do lodówki. Podawaj czekoladę do picia w wysokim naczyniu z opcjonalnymi dekoracjami.

 

Do przygotowania czekolady na zimno możesz użyć zarówno mięty w torebkach, jak i jej suszonego odpowiednika. Warto jednak pamiętać, by w płynie dodawanym do masy nie znalazły się kawałki liści. Czekolada musi mieć bowiem jednolitą strukturę, pozwalającą na picie bez konieczności wyjmowania uciążliwych fragmentów mięty.

Jak udekorować miętową czekoladę do picia na zimno?

Czekolada do picia smakuje doskonale w pojedynkę, jednak można ją w łatwy sposób udekorować. Najlepiej sprawdzi się ułożenie na jej wierzchu bitej śmietany lub lodów śmietankowych. Na takiej warstwie można następnie umieścić wiórki lub groszki czekoladowe, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kolorową posypkę czy pokruszone orzechy. Jeśli napój ma być przygotowany z myślą o ważnym wydarzeniu, doskonale sprawdzą się też bardziej okazałe dekoracje. W wysokiej szklance wypełnionej czekoladowo-miętowym deserem pięknie prezentują się także rurki, gotowe ozdoby z czekolady czy świeże owoce położone na bitą śmietanę lub lody. Nie można zapominać również o świeżym listku mięty, który odmieni wygląd deseru, jednocześnie nawiązując do wyjątkowego dodatku w postaci herbaty miętowej.

 

Zimą najlepszym wyborem jest gorąca czekolada, którą również można przygotować w podobny sposób, pomijając etap polegający na chłodzeniu mieszanki. Latem wersja na zimno jest strzałem w dziesiątkę, pozwalając na schłodzenie się w trakcie bardzo gorących dni. Połączenie niskiej temperatury napoju z orzeźwiającą miętą sprawia, że jest to deser idealny na upalny czas, bez względu na okoliczności. Całość można wzbogacić też owocami sezonowymi czy dowolnymi orzechami.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *