Morelowy sernik – smaczna tradycja w Twoim jadłospisie

  • on 4 sierpnia, 2022
  • Likes!

Lato to czas nie tylko słodkich truskawek i soczystych wiśni, ale także mięsistych moreli. Te owoce przyciągają uwagę nie tylko złocistym kolorem, ale także pięknym zapachem i niesamowitym smakiem. Dlatego też warto je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Dobrym wyborem będzie morelowy sernik, który urzeka puszystością i owocową nutą. To ciasto rozpieści Twoje podniebienie. Sprawdź!

 

Morelowy sernik – co jest potrzebne?

Sernik z morelami najłatwiej jest zrobić w tortownicy. Forma o średnicy 20-22 cm sprawdzi się doskonale. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia i odstaw na bok. Zadbaj także o dobrej jakości składniki. Przygotuj:

  • 750 g zmielonego twarogu półtłustego;
  • 5 jajek,
  • 135 g mąki orkiszowej,
  • 90 g cukru,
  • 20 g cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g moreli.

 

Morelowy sernik – jak zrobić?

Na początek włącz piekarnik na tryb “góra-dół” i ustaw temperaturę 180°C. Morele umyj i wyjmij z nich pestki. Następnie pokrój owoce w drobną kostkę.

Kolejny krok to rozdzielenie żółtek od białek. Żółtka utrzyj je z cukrem na puszystą, lekką masę. Następnie dodawaj po jednej łyżce sera, cały czas miksując. Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki z masą jajeczną, aby powstało gładkie ciasto.

W osobnej misce ubij białka na błyszczącą pianę. Kiedy będzie gotowa, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy. Połącz całość delikatnymi ruchami. Na koniec wsyp ¾ pokrojonych owoców i wymieszaj składniki.

Gotowe ciasto przelej do przygotowanej foremki i udekoruj pozostałymi morelami. Sernik wstaw do piekarnika na 40-50 minut. Kiedy deser będzie dobrze wypieczony, wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki. Po 30 minutach ciasto wyciągnij z pieca i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Morelowy sernik – jak urozmaicić przepis?

Owoce były wyjątkowo kwaśne? Nie rezygnuj z pomysłu na zrobienie sernika. Przełam kwasowość słodką polewą z białej czekolady. Nie tylko zrównoważy smaki, ale także sprawi, że ciasto będzie prezentowało się bardziej elegancko na stole.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 200 ml mleka.

Umieść miskę żaroodporną nad garnkiem z gotującą się wodą. Wsyp do niej połamaną tabliczkę, a gdy zacznie być płynna, wlej partiami mleko. Nie pozwól, aby temperatura polewy wzrosła – czekolada powinna się rozpuszczać w niskiej temperaturze. Dzięki temu doskonale połączy się z płynem. Cały czas mieszaj, a gdy uzyskasz gładki sos, wyłącz palnik.

Gorącą czekoladę wylej na przygotowany sernik. Możesz pozwolić, aby polewa spłynęła na boki niczym drip lub rozsmarować ją, aby równo pokryła całe ciasto.

Na górę połóż połówki moreli i kawałki czekolady. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz sięgnąć po jadalne kwiaty z ogrodu, np. czosnku, hibiskusa, fiołka wonnego, rumianku czy koniczyny łąkowej, albo orzechy jak w cieście czekoladowym z morelami i orzechami. Tak udekorowany sernik z pewnością przyciągnie wzrok niejednego smakosza letnich deserów.

 

Zrobienie morelowego sernika jest nie tylko bardzo proste, ale także dość szybkie. Sięgnij po potrzebne składniki i przekonaj się!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *