Mrożona czekolada do picia z dodatkiem porzeczek

  • on 22 lipca, 2021
  • Likes!
mrożona czekolada

Mrożona czekolada to pełen smaku deser w ciekawym wydaniu. Zwykle napój ten występuje w wersji gorącej, ale latem warto postawić na zimny odpowiednik. Można przygotować ją z wykorzystaniem różnych składników, w tym także owoców. Idealnie sprawdzą się produkty o kwaśnym smaku.

Czekolada smakuje niepowtarzalnie w połączeniu z porzeczką. Może być to owoc zarówno czarny, jak i czerwony czy biały. Warto dostosować odpowiedni gatunek do swoich potrzeb. W ten sposób przełamiesz słodki smak czekolady i stworzysz napój, który orzeźwi Cię w trakcie gorących dni.

Jak przygotować czekoladę do picia z porzeczkami?

Czekolada do picia z porzeczkami to deser, który sprawdzi się zarówno w wersji gorącej, jak i zimnej. Latem warto przygotować ją w taki sposób, by zapewniała orzeźwienie w ciepłe dni. Gorąca czekolada sprawdzi się natomiast najlepiej w trakcie zimy. Przygotowanie poszczególnych rodzajów różni się od siebie koniecznością schłodzenia jednego z nich.

Składniki na czekoladę do picia:

  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • 70 ml wody,
  • 260 ml mleka,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 30 g dżemu porzeczkowego (z czarnych lub czerwonych porzeczek).

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i pozostaw w rondelku do rozpuszczenia wraz z wodą. Dolej mleko i śmietankę. Gdy wszystkie składniki się połączą, pozostaw mieszankę do ostygnięcia. Następnie wstaw całość do lodówki na co najmniej kilka godzin. Na dnie szklanki umieść dżem porzeczkowy. Zalej go czekoladą do picia. Opcjonalnie na wierzchu możesz również ułożyć bitą śmietanę.

Jak udekorować zimną czekoladę z porzeczkami?

Czekolada do picia daje wiele możliwości, jeśli chodzi o dekorację. Istnieje opcja umieszczenia na wierzchu bitej śmietany i posypania jej wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Warto również postawić na dekoracje, które będą nawiązywać bezpośrednio do smaku napoju. Taki deser przygotowuje się zwykle latem, gdy na krzakach pojawiają się czerwone i czarne porzeczki. Mogą być one piękną ozdobą, szczególnie gdy posypiesz nimi bitą śmietanę umieszczoną na wierzchu mrożonej czekolady. Takie owoce komponują się doskonale również z listkiem mięty. Dobrym wyborem są też płatki migdałowe, które idealnie pasują do słodkiego smaku czekolady.

Możesz również wykorzystać dżem z jednego rodzaju porzeczek, a na wierzchu umieścić owoce w innym kolorze. W ten sposób sprawisz, że smak i wygląd deseru będą jeszcze bardziej urozmaicone.

Mrożona czekolada sprawdzi się idealnie również w połączeniu z lodami. Trafnym wyborem jest wariant śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Całość można dodatkowo polać syropem owocowym. Zimna czekolada jest doskonałą alternatywą dla klasycznych deserów, szczególnie w trakcie lata. Pozwala ona bowiem na błyskawiczne orzeźwienie. Trzeba jednak pamiętać, że taki napój należy dekorować bezpośrednio przed podaniem i od razu po wyjęciu z lodówki. Będzie on bowiem szybko się ocieplać, dlatego straci charakterystyczną, orzeźwiającą postać.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *