Muffiny bananowo-czekoladowe – deser o wyjątkowym smaku

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
Muffiny bananowo-czekoladowe

Chlebek bananowy jest jednym z must have świata fit. Słodycz zapewniają bardzo dojrzałe banany, więc do wypieku nie potrzebujesz używać więcej cukru. Chętnie zjadają go dorośli, ale również szybko pałaszują go dzieci. A gdyby tak połączyć chlebek bananowy z czekoladą? Poznaj przepis na wyjątkowe muffiny bananowo-czekoladowe!

Nie wiesz, co zrobić z dojrzałych bananów? Masz ochotę na coś słodkiego do kawy w niedzielne popołudnie, ale obiecałeś sobie, że od dzisiaj nie będziesz jadł nic słodkiego? Na ratunek przybywają muffiny bananowo-czekoladowe bez cukru! Łap za miskę i w 15 minut przygotuj pyszny deser, który na stałe zagości w Twoim menu.

Przepis na muffiny bananowo czekoladowe

Przed przystąpieniem do pracy przygotuj dwie miski, widelec, łyżkę, 12 papilotek i szklankę. Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Składniki suche:

  • 170 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 3 garście orzechów włoskich
  • opcjonalnie pół szklanki cukru (może jednak zaczniesz dietę od poniedziałku?)

Składniki mokre:

  • 3 dojrzałe banany z czarną skórką
  • 2,5 łyżki oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 szklanka mleka

Do jednego głębokiego naczynia przesiej wszystkie suche składniki. Następnie w drugiej misce, za pomocą widelca, rozgnieć banany na papkę. Dlaczego nie wolno miksować? Wtedy masa będzie bardzo gładka, a tego nie chcesz. Małe kawałeczki bananów w cieście nadają mu ciekawej tekstury.

Następnie dodaj mleko, jajko i olej i wszystko wymieszaj.

Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do suchych składników powoli wlewaj mokre i cały czas mieszaj, aż do momentu, w którym nie będzie widać surowej mąki.

Posiekaj czekoladę i orzechy. Przed samym nałożeniem ciasta do papilotek dodaj pokrojone dodatki.

Nakładaj ciasto do ¾ wysokości papilotek. Piecz przez 25 minut w 190 stopniach.

Upieczone wyciągnij i przełóż na kratkę. Tam pozwól im wystygnąć.

Polewa czekoladowa dla tych mniej fit

Bardzo przyjemnym dodatkiem do muffin bananowo czekoladowych jest polewa. Najszybciej będzie jak oprószysz babeczki cukrem pudrem i podasz na stół, ale możesz również puścić wodze fantazji i dodać lepką i słodką czekoladową polewę. A może z nutką likieru? To nic trudnego.

Potrzebujesz:

  • tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel
  • śmietanki 30%
  • likieru orzechowego, kawowego lub czekoladowego (najlepiej domowej roboty).

Zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Po tym dodaj kieliszek likieru.

Jeszcze ciepłą polewą udekoruj muffiny bananowo czekoladowe. Pozostaw do stężenia.

Teraz już nikt się nie oprze przepysznych babeczkom. Nawet Ci na diecie.

 Wersja dla dzieci

Muffinki bananowo czekoladowe mają grać główne skrzypce na urodzinach Twojej pociechy? Zamiast polewy z alkoholem przygotuj gładką i klasyczną polewę czekoladową.

Składniki:

  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel
  • pół kostki masła 82%
  • 60 gramów cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

W garnuszku rozpuść tłuszcz. Dodaj do niego mleko, połamaną czekoladę oraz przesiany cukier puder. Nie gotuj! Mieszaj energicznie aż uzyskasz gładką polewę.

Przygotowana w ten sposób szybko zastyga i nie ciągnie się. Płynną czekoladą udekoruj muffiny bananowo czekoladowe, wykonując fantazyjne wzorki. Na koniec możesz posypać babeczki kolorową posypką albo położyć kawałki bananów.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *