Muffiny czekoladowe z jabłkami

  • on 29 września, 2021
  • Likes!

Często najlepsze są proste połączenia, czego dowodem są muffiny czekoladowe z jabłkami. Zachwycają intensywnością smaku oraz przyjemnie wilgotną konsystencją. Dlatego warto przygotować je od razu z podwójnej porcji, aby dla nikogo nie zabrakło. Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się, czy muffiny z takim wydaniu zachwycają i Ciebie.

 

Jabłka, chociaż zwykle kojarzone z szarlotką czy owocami pod kruszonką, świetnie smakują także w czekoladowym wydaniu. Czekoladowym muffinkom w takiej wersji znacznie bliżej do klasycznego murzynka niż na przykład do brownie. Warto jednak spróbować.

Składniki na muffiny czekoladowe z jabłkami

Aby przygotować 12 sztuk babeczek czekoladowych, będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duże jabłko.

 

Opcjonalnie można dodać odrobinę cynamonu lub gotową przyprawę do szarlotki.

Przygotowanie babeczek czekoladowych krok po kroku

Masz swój ulubiony, uwzględniający ciasto czekoladowe przepis. Wilgotne i rozpływające się w ustach – takie też będą babeczki czekoladowe, a to wszystko za sprawą dodatku jabłka. Taki efekt uda Ci się osiągnąć, jeśli tylko będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami.

  1. W rondelku umieść masło i dodaj cukier. Całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej.
  3. Jajka ubij mikserem – do momentu, aż masa jajeczna podwoi swoją objętość.
  4. Jajka połącz z mlekiem, roztopionym masłem i cukrem.
  5. Do składników mokrych stopniowo dodawaj składniki suche. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
  7. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, a następnie nakładaj ciasto – do 2/3 wysokości.
  8. Na wierzch dodaj jabłko pokrojone w kostkę.
  9. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz przez ok. 20 minut.
  10. Przed upływem czasu pieczenia warto sprawdzić stan muffinek, przeprowadzają test tzw. suchego patyczka.
  11. Babeczki ostrożnie wyjmij z formy, a następnie studź na kratce.

Jak przygotować idealną polewę czekoladową?

Chociaż muffiny czekoladowe z jabłkami smakują świetnie oprószone cukrem pudrem, możesz zwiększyć intensywność czekoladowego smaku. Wystarczy, że wierzch dekorujesz polewą. Aby przygotować masę idealną, warto zrobić to w kąpieli wodnej. Jak?

  • Dobrej jakości tabliczkę czekoladę połam na drobne kawałki i umieść w żaroodpornej misce.
  • Na palniku ustaw rondelek z wodą (ok. 1/3 wysokości), a nad garnkiem miskę z czekoladą.
  • Całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia się czekolady. Staraj się przy tym ograniczyć mieszanie – najlepiej nie rób tego wcale, aby czekolada nie rozwarstwiła się.

 

Jeśli czekoladę posiekasz na drobniutkie kawałki, wówczas wody nie musisz podgrzewać. Wystarczy, że miskę z czekoladą umieścisz nad zagotowaną wodą. W ciągu kilku minut uzyskasz polewę czekoladową o idealnej konsystencji.

 

Tak przygotowaną polewą możesz udekorować muffiny czekoladowe z jabłkami lub inne wypieki. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *