Muffiny czekoladowe z kiwi

  • on 28 października, 2021
  • Likes!

Marzysz o prostym i pysznym deserze, którym można delektować się w kilka chwil po upieczeniu? Muffiny to deser last minute. Zawsze znikają, zanim zdążą dobrze wystygnąć. Wobec tego proponujemy Ci wykonanie muffin czekoladowych, których wnętrze wzbogaci kiwi. To ciekawe połączenie pozornie antagonistycznych smaków z pewnością wprawi Cię we wspaniały nastrój.

 

Lista składników:

  • 230 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 2 jajka,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 140 g drobnego cukru,
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 2 dojrzałe kiwi.

 

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier, a następnie wymieszaj.
  2. Jajka, śmietanę oraz olej połącz w osobnej misce.
  3. Składniki płynne przelej do sypkich. Wymieszaj krótko silikonową szpatułką lub rózgą do połączenia się mas, aż powstanie jednolita całość.
  4. Posiekaj czekoladę w drobną kostkę i delikatnie wmieszaj w masę.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę kiwi i ostrożnie wmieszaj je w ciasto na czekoladowe muffinki.
  6. Do nasmarowanej tłuszczem formy na babeczki wstaw papilotki i wlej w nie równomiernie ciasto, pozostawiając 1/3 wysokości na wyrośnięcie.
  7. Piecz muffinki w temperaturze 180⁰C przez ok. 20-25 min z termoobiegiem.
  8. Sprawdź patyczkiem, czy muffinki są gotowe. W razie potrzeby dopiecz jeszcze kilka minut.
  9. Upieczone wyjmij z formy i studź na kratce
  10. Gotowe muffinki czekoladowe z kiwi możesz udekorować bitą śmietaną czy cukrem pudrem albo pokusić się o bardziej wyszukane zwieńczenie.

 

Radosnej zabawy przy przyrządzaniu muffin czekoladowych z kiwi nie ma końca. Praca jest naprawdę łatwa i przyjemna, a co ważne nie potrzebujesz nawet miksera. Z podanej ilości składników wyjdzie 12 sztuk babeczek. Dlatego, jeśli akurat zapowiedzieli się znajomi, musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość ingrediencji. Pamiętaj, że raczej nikt nie poprzestanie na jednej muffince, są zbyt dobre.

Zakalec? Nie znam.

Ciasto na czekoladowe muffinki przypomina trochę brownie ze względu na swą czekoladową intensywność. Zwłaszcza gdy używasz do swoich wypieków najlepszych produktów. Masz pewność, że dbałość o najwyższą jakość produkowanej czekolady, przełoży się na Twoje cukiernicze dzieła. Warto znać jeszcze pewne triki, dzięki którym ciasto zawsze wychodzi wilgotne i pulchne. Profesjonalni mistrzowie cukiernictwa znają ich mnóstwo. Dochodzą do tych prawideł przez doświadczenie i nieustanne eksperymenty. Ciebie też zachęcamy do odkrywania czekoladowych tajemnic. Muffinki z kiwi to wstęp do tej bajki.

Słodko-gorzka tajemnica czekolady

W trakcie swojej czekoladowej przygody szybko się zorientujesz, że każda z czekolad lubi się z różnymi rodzajami dodatków. Poznasz duety idealne, jak kiwi i intensywna, gorzka czekolada. Możesz jeszcze podbić jej smak, dodając odrobinę chili. Warto też wypróbować niemalże klasyczne już zestawienie czekoladowej muffinki z wiśniowym wnętrzem i nutką cynamonu. Albo mariaż babeczki czekoladowej z maliną i odświeżającą miętą.

 

Jeśli masz ochotę na nieco większy deser, możesz wypróbować tradycyjne ciasto czekoladowe. Przepis na ten wilgotny wypiek z pewnością spodoba się Tobie, jak i Twoim gościom.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *