Muffiny z cytryną i kawałkami czekolady – Twój osobisty kawałek nieba

  • on 4 sierpnia, 2022
  • Likes!

Lekkie, puszyste i wilgotne muffinki pełne smakołyków to idealny wybór nie tylko na przyjęcia. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do popołudniowej kawy zamiast klasycznego ciasta lub jako drugie śniadanie do pracy jako alternatywa do klasycznych kanapek. Jednak “zwykłe” muffinki szybko dają uczucie pełnego żołądka. Dlatego warto wypróbować wersję z cytryną i kawałkami czekolady. Sprawdź.

 

Cytrynowe muffinki z kawałkami czekolady – co jest potrzebne?

Jeśli chcesz upiec muffinki, które będą miały idealny kształt, będziesz potrzebować silikonowych foremek lub papierowych papilotek i specjalnej formy na babeczki. Jeśli wykorzystasz same papierowe osłonki, ciasto rozleje się na boki i efekt będzie daleki od oczekiwanego.

Na cytrynowe muffinki z czekoladą będą potrzebne:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 100 g cukru,
  • 75 ml oleju roślinnego,
  • 160 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Muffinki z cytryną i kawałkami czekolady – jak upiec?

Włącz piekarnik na tryb “góra-dół” i ustaw temperaturę 180°C. Przygotuj także foremki. Czekoladę pokrój na drobną kostkę i odstaw. Umyj cytrynę, a następnie zetrzyj skórkę na tarce, a sok wyciśnij do szklanki. Do jednej miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia oraz dodaj skórkę z owocu. Wymieszaj składniki.

W osobnym naczyniu krótko zmiksuj jajko, jogurt naturalny, olej i sok z cytryny. Kiedy te produkty się połączą, przesyp do nich suche składniki. Na koniec wsyp kawałki czekolady. Powoli, ale dokładnie wymieszaj całość szpatułką. Jednak pamiętaj, żeby nie przedłużać tego etapu, ponieważ wówczas muffinki mogą nie urosnąć.

Na koniec należy przełożyć ciasto do foremek. Wypełniaj papilotki na ¾ ich wysokości. Wówczas jest szansa, że babeczki nie wyrosną zbyt duże i nie wypłyną z pojemniczków. Piecz muffinki przez 25 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy są upieczone w środku. Jeśli na drewnie nie ma śladów surowego ciasta, wyjmij babeczki z pieca i przełóż na kratkę do wystygnięcia. Wówczas będą gotowe do jedzenia.

 

Muffinki z cytryną i czekoladą – jak urozmaicić przepis?

Orzeźwiające owoce i słodka czekolada to zawsze doskonałe połączenie. Idealnie smakuje nie tylko w postaci muffinek, ale także np. mrożonej czekolady do picia z dodatkiem brzoskwiń. Słodka, rozpuszczona tabliczka pełna kakao pieści podniebienie, a owoce dodają deserowi lekką, orzeźwiającą nutę.

Jednak to nie jedyne udane połączenie smaków. Babeczki można również przygotować z dodatkiem np. z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej. Znajdziesz tam wiele kultowych smaków, którym nie oprze się żaden smakosz słodyczy. Aby dodać je do muffinek, wystarczy:

  • pokroić je w drobną kostkę i wymieszać z ciastem na koniec, zamiast kawałków czekolady;
  • nałożyć na dno papilotek cienką warstwę ciasta, na to położyć połowę cukierka i przykryć go pozostałą masą.

Dzięki temu muffinki zyskają wspaniałe nadzienie, które będzie wspaniałą niespodzianką dla kosztujących.

 

Przygotuj muffinki z cytryną oraz kawałkami czekolady i daj się porwać słodko-orzeźwiającemu połączeniu, które pieści kubki smakowe.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *