Mus czekoladowy z jeżynami

  • on 22 lipca, 2021
  • Likes!
mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest prostym deserem, który można podawać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się doskonale umieszczony w pucharku wraz z owocami sezonowymi. Z musem czekoladowym idealnie komponują się np. jeżyny. Zobacz, jak przygotować tę niepowtarzalną przekąskę.

Mus czekoladowy z jeżynami jest szybkim deserem o niepowtarzalnym smaku. Można go podawać dokładnie tak, jak chcesz. Słodki smak czekolady pasuje idealnie do letnich, lekko kwaśnych jeżyn.

Jak przygotować mus czekoladowy z jeżynami?

Przygotowanie musu czekoladowego z jeżynami jest bardzo proste. To niezwykle słodki deser, którego smak został przełamany kwaśnymi owocami. Taka propozycja sprawdzi się doskonale zarówno w pojedynkę, jak i jako element bardziej skomplikowanych kompozycji.

Składniki na mus czekoladowy z jeżynami:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 510 g masy krówkowej,
  • 230 g jeżyn.

Sposób przygotowania:

Rozpuść wszystkie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Pozostaw całość do lekkiego ostygnięcia. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę, a następnie dodaj do niej wystudzoną mieszankę czekoladową. Jeszcze raz zmiksuj całość. Dodawaj po łyżce masy krówkowej. Ubijaj do momentu, aż uzyskasz gładką, jednolitą całość. Na dnie pucharku ułóż jeżyny. Zalej je przygotowanym musem czekoladowym. A wierzchu umieść świeże owoce.

Jak podawać mus czekoladowy z jeżynami?

Mus czekoladowy to uniwersalna propozycja, którą można podawać w dowolny sposób. Sprawdzi się idealnie w pucharku, ale istnieje również opcja wypełnienia kremem ciasta lub umieszczenia na wierzchu babeczek. W ten sposób urozmaicisz wypieki i nadasz im zupełnie inny charakter. Gotowe ciasto można również udekorować jeżynami lub zatopić je w musie. To doskonała propozycja zarówno w przypadku brownie, jak i okazałych tortów składających się z wielu warstw.

Ciasto z musem czekoladowym to doskonała propozycja niezależnie od okazji. Zarówno takie wypieki, jak i krem w pucharku można wzbogacić również innymi owocami. Najlepiej sprawdzą się te, które od razu kojarzą się z lasem. Z jeżynami idealnie komponują się maliny. W ten sposób stworzysz deser wielowymiarowy, który trafi w gusta miłośników czekolady zestawionej z delikatnie słodkimi owocami. Taka kompozycja sprawdzi się nie tylko w pucharku, lecz także jako wypełnienie skomplikowanych wypieków lub ich dekoracja. Wówczas wystarczy przykryć ciasto kremem i umieścić na nim świeże owoce. Doskonale sprawdzi się także listek mięty, który dopełni całość.

Jak urozmaicić przepis na krem czekoladowy z jeżynami?

Mus czekoladowy z jeżynami można również wzbogacić różnymi składnikami. Idealnie sprawdzi się ostra papryka, która świetnie komponuje się z kakao. To dobry pomysł dla osób kochających pikantne desery. W sezonie zimowym trafnym wyborem są również przyprawy korzenne. W ten sposób sprawisz, że mus zyska typowo świąteczny charakter. Bez względu na to, co dodasz do masy, trzeba jednak zachować umiar. Przyprawy mogą być jedynie delikatnym dodatkiem, który podkreśli całość, ale jej nie zdominuje.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *