Planujesz przyjęcie urodzinowe? Szykuje się większa impreza? Odwiedzają Cię długo wyczekiwani goście lub przygotowujesz romantyczne spotkanie we dwoje? W takim razie postaraj się zaserwować pyszny, a jednocześnie oryginalny deser. Naszą propozycją jest mus czekoladowy z niespodzianką – ten przysmak zostanie na długo zapamiętany przez Twoich gości zarówno ze względu na obłędny smak, jak i niespotykaną formę.
Jeśli lubisz eleganckie desery z efektem „wow”, to na pewno spodoba Ci się przepis na aksamitny mus z czekolady, który kryje w sobie niespodziankę. Aby go stworzyć, nie potrzebujesz wielu składników, a także czasu – przygotujesz go w kilka chwil. Mimo tego ten czekoladowy rarytas ma duże szanse stać się głównym bohater imprezy czy kolacji przy świecach. Dowiedz się, jak wykonać deser inny niż wszystkie!
Jaka niespodzianka może znaleźć się w musie czekoladowym?
Sam mus czekoladowy to wyjątkowy deser – ma przyjemną konsystencję, jest idealnie słodki i mocno kakaowy. Jednak aby nieco go urozmaicić, warto wykorzystać kilka sprawdzonych pomysłów. Niespodzianką w tym deserze może być:
- mus z mango – zrobisz go z 1 mango, roztworu 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczek żelatyny. Połącz ze sobą te składniki, przelej je do naczynia, w którym znajdzie się deser i poczekaj, aż owocowa niespodzianka nieco zastygnie,
- ciasteczko – na przykład biszkopt – zanurzone w dowolnym alkoholu,
- gałka lodów – śmietankowych, kawowych,
- owoce z zalewy alkoholowej – do smaku czekolady doskonale pasują wiśnie.
Jeżeli jednak masz własny pomysł, to nie bój się eksperymentować! Do czekolady pasują też smaki słone i pikantne, dlatego możesz stworzyć własne, niebanalne połączenie.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania musu czekoladowego z niespodzianką?
Do przygotowania porcji musu czekoladowego zużyjesz:
- 90 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
- 100 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 400 ml śmietany kremówki 30%.
Pomyśl też o tym, jaką niespodziankę będzie ukrywał mus – w zależności od tego zaopatrz się w owoce, ciastka, lody. Warto również efektownie udekorować deser. Możesz do tego użyć listków mięty, wiśni i truskawek, które wzbogacą smak, a jednocześnie będą doskonale prezentować się na ciemnej, czekoladowej masie.
Mus czekoladowy z niespodzianką – jak go wykonać?
Do przygotowania deseru będzie Ci potrzebny rondel z grubym dnem:
- umieść w nim obydwie pokruszone czekolady oraz wlej do niego śmietanę kremówkę,
- podgrzewaj je na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści,
- żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodaj je do ostudzonej, rozpuszczonej czekolady,
- białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj je w mus,
- w wysokiej szklance na długiej nóżce lub w pucharku umieść swoją niespodziankę – owoce, ciastka, mus mango,
- następnie przelej czekoladowy deser do naczyń i wstaw go do lodówki na minimum godzinę – mus z niespodzianką najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Na koniec użyj swojej wyobraźni, postaw na dekoracje z liści mięty, innych owoców lub z kolorowej posypki. Jeżeli deser ten szczególnie przypadnie Ci do gustu, to wykorzystaj go do tego, aby stworzyć ciasto z musem czekoladowym – wymaga ono nieco więcej czasu i pracy, ale jego smak jest tego wart!