Coś dobrego dla każdego, słodkiego i wytrawnego :)

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką

zapiekanka ziemniaczana

Przedstawiam pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Soczyste kolory zachęcają do pałaszowania :)

Szybki sposób na sycący i zdrowy obiad!!!!!!

Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych
  • 1 średnia cukinia lub 2 małe
  • 2 średnie papryki
  • 1 duża cebula
  • 20 dag szynki ( w wersji wegetariańskiej dodajemy pieczarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • mozarella
  • ser żółty
  • opcjonalnie możemy dodać również pomidory w sosie własnym, pokrojone lub przecier pomidorowy. Jest to dodatkowy składniki dla urozmaicenia potrawy :)
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy na plastry, razem ze skórką, (najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się tuż pod skórką ziemniaka). Gotujemy około 5 min. w osolonej wodzie, odcedzamy i układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy tymiankiem. Na wierzch układamy plastry żółtego sera.

 

Następnie kroimy pozostałe warzywa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 5 min dodajemy pokrojoną szynkę, paprykę, cukinię oraz czosnek. Możemy również dodać pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, ale nie jest to konieczne. Dusimy wszystko, pod przykryciem, na wolnym ogniu około 15 min. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę rozmarynu i mieszamy do połączenia się składników. Krok kolejny – układamy farsz na ziemniakach, a na wierzch układamy sery: żółty i mozarelle.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 45 min. Jesli lubicie spieczony lekko ser, pod koniec pieczenia włączcie termoobieg lub zwiększcie temperature piekarnika.

 

Smacznego :)

Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy, zapraszam :)

Wróć na górę!!!

6 Responses to “Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i papryką”

  1. Niezła Babka pisze:

    Zapraszam też na inne moje przepisy :)

  2. Mama Alergika pisze:

    Zachęcająca! Czas też zrobić podobną ale bez sera dla mojego Alergika:)

  3. Niezła Babka pisze:

    Zachęcam, bo jest pyyyyszna :)

  4. socwebs pisze:

    W życiu bym nie pomyślał, że to może być takie dobre!
    Zrobiłem wersję wegetariańską bez mozarelli.
    Dodałem też słoiczek przecieru – połączył smaki w idealnej harmonii!

  5. Niezła Babka pisze:

    Wspanialę!!! Ja dodaję czasami pomidory w sosie własnym, ale przecier to też dobry pomysł :)

Dodaj komentarz

Scrappy Theme by Caroline Moore | Copyright 2014 Niezła Babka | Powered by WordPress