Najlepsze pomysły na czekoladowe wypełnienie ciasta

  • on 20 marca, 2020
  • Likes!
Najlepsze pomysły na czekoladowe wypełnienie ciasta

Chcesz przyrządzić ciasto wypełnione czekoladowym nadzieniem? Możliwości w tym zakresie jest wiele – wystarczy skorzystać z kilku sprawdzonych przepisów. Poznaj więc wskazówki mistrzów cukiernictwa, dzięki którym każdy wypiek się uda.

Krem czekoladowy do ciasta niejedno ma imię. Można przygotować go na wiele różnych sposobów, wykorzystując nie tylko prawdziwą czekoladę, ale również krem czekoladowy czy kakao.

Nadzienie z gotowego kremu czekoladowego

Gotowy krem czekoladowy ze słoika sprawdzi się nie tylko w roli smarowidła na pieczywo. Śmiało możesz wykorzystać go do przyrządzenia czekoladowego wypełnienia.

Składniki:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 5 łyżek Kremu Wedlowskiego Czekoladowego.

Umieść w naczyniu serek mascarpone i przez chwilę miksuj. Dodaj krem czekoladowy i miksuj do połączenia składników. Tak przygotowanym nadzieniem możesz przekładać ciasto.

Krem z prawdziwej czekolady

Krem czekoladowy do przełożenia ciasta możesz przyrządzić na bazie czekolady – gorzkiej lub mlecznej.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek kakao, np. E. Wedel Kakao Ciemne z Ghany,
  • ½ startej tabliczki czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%.

W misce umieść śmietanę i dodaj cukier puder. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodaj serek, kakao i czekoladę. Ubij na sztywno. Wstaw do lodówki – do schłodzenia.

Mus czekoladowy

W roli kremu czekoladowego do ciasta świetnie sprawdzi się także mus. Delikatny, ale intensywny w smaku zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki:

  • 200 g prawdziwej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • 200 g mlecznej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Mleczna,
  • 4 sparzone jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 50 ml wrzątku,
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny.

200 ml kremówki umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj drobno posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do wystygnięcia.

Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Białka oddziel od żółtek, a następnie białka połącz z cukrem pudrem – ubij na sztywną pianę.

300 ml kremówki ubij na sztywną pianę. Ubij także żółtka, a następnie dodaj do nich przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Cały czas miksując, dodaj ostudzoną czekoladę.

Dodaj ubitą śmietanę i miksuj przez krótki czas na wolnych obrotach. Po połączeniu składników dodaj pianę z białek. Całość wymieszaj łyżką – aż do powstania puszystej masy.

Krem czekoladowy do ciasta i nie tylko…

Krem czekoladowy przygotowany w jeden z powyższych sposobów możesz wykorzystać nie tylko do ciasta. Świetnie sprawdzi się jako krem do przełożenia tortów. To także dobry pomysł na deser – wystarczy umieścić w pucharku, udekorować bitą śmietaną i owocami.

Przyrządź krem czekoladowy do ciasta z każdego przepisu i wybierz swoją ulubioną wersję.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *