Masz ochotę na klasyczne danie polskiej kuchni, które zachwyca smakiem i jednocześnie przypomina o dawnych chwilach z dzieciństwa? Szukasz deseru, który można podać podczas wykwintnej rodzinnej kolacji, ale nie chcesz serwować popularnego ciasta np. sernika czy szarlotki? Nie musisz! Postaw na piernik staropolski długodojrzewający. To ciasto wymaga cierpliwości, ale smak jest obłędny. Spróbuj!
Co jest potrzebne do piernika staropolskiego?
Na początek przygotuj kamionkową, ceramiczną bądź szklaną formę. Metal może pozostawić nieprzyjemny posmak, a plastik wejść w reakcję ze składnikami, dlatego lepiej z nich zrezygnuj. Następnie przygotuj miejsce, gdzie będzie można przechowywać ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Powinno być ciemne i chłodne, z dala od szkodników. Może to być także lodówka.
Składniki potrzebne do piernika pieczonego w formie 20x30cm:
- 250 g miodu pszczelego, np. z mniszka lub kwiatów lipy,
- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 60 ml mleka,
- 500 g mąki pszennej typ 550,
- 2 małe jajka lub 1 duże,
- 30 g przyprawy do piernika,
- 10 g sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki do nadzienia:
- 2 kg śliwek węgierek,
- 120 ml wody.
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki Czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 60 g śmietanki kremówki,
- 40 g masła.
Jak zrobić piernik długo dojrzewający?
Przygotowanie ciasta zacznij na ok. 6 tygodni przed ważnym wydarzeniem. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego miód, cukier oraz mleko. Podgrzewaj składniki tak długo, aż się rozpuszczą. Wtedy odstaw na bok do wystygnięcia.
Następnie przesiej suche składniki do miski. Wymieszaj wszystko i powoli wlej wystudzony płyn. Dodaj jajka i zagnieć całość. Ciasto może być dość miękkie i klejące, ale bez obaw – z czasem nabierze zwartej konsystencji. Gdy wszystko będzie gotowe, przełóż masę do gotowej miski i zakryj folią spożywczą. Następnie wstaw je do przygotowanego wcześniej miejsca.
Przygotowanie nadzienia do piernika
Nadzienie najlepiej przygotować kilka tygodni wcześniej – masę można zamknąć w słoiku i zapasteryzować. Aby zrobić nadzienie, umyj owoce i podziel je na połowę. Usuń pestki.
Śliwki włóż do garnka, dodaj wodę, zakryj przykrywką i zacznij podgrzewać składniki przez 30-60 minut, aż puszczą sok. Potem odkryj naczynie i smaż owoce przez 3-4 godziny na małym ogniu. Regularnie mieszaj masę, aby nie przywarła do dna. Następnie wyłącz palnik i zostaw owoce do odparowania.
Przez kolejne 2 dni powtarzaj smażenie. 3 dnia nadzienie będzie gotowe. Możesz od razu użyć je do ciasta lub przełożyć do słoika i pasteryzować.
Pieczenie piernika
Na 5 dni przed ważnym wydarzeniem przenieś ciasto w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po 12 godzinach włącz piekarnik na program “góra-dół” i temperaturę 170°C. Podziel masę na trzy porcje. Każdą z nich rozwałkuj na rozmiar blaty – skrawki możesz odciąć i zrobić z nich małe pierniczki.
Gotowe ciasta przełóż na blachy i piecz każdą z nich ok. 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia, a potem posmaruj grubą warstwą nadzienia i układaj blaty jeden na drugim. Owiń całość folią spożywczą i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Dodatkowo na wierzch połóż coś ciężkiego, aby piernik osiadł i nabrał wilgoci.
Dekorowanie piernika
Po 3 dniach wyłóż ciasto i odetnij brzegi, aby ścianki piernika były idealnie równe. Przełóż deser na kratkę i przygotuj polewę.
W tym celu umieść masło i śmietankę w rondelku i delikatnie podgrzej. Gdy płyn będzie ciepły, dodaj czekoladę i wszystko wymieszaj, aby uzyskać gładką polewę. Następnie wylej masę na ciasto, aby dokładnie je otuliło. Na koniec możesz całość udekorować płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, orzeszkami lub kandyzowanymi owocami.
Wypróbuj staropolski piernik, a zaskoczy Cię jego głęboki smak! Sprawdź.