Niemiecko-austriacka szarlotka – strudel z jabłkami

  • on 9 listopada, 2022
  • Likes!

Szukasz pomysłu na ciekawy deser z jabłkami? Masz ochotę na odmianę po klasycznej szarlotce? A może potrzebujesz inspiracji, co podać do kawy podczas leniwego niedzielnego popołudnia? Warto zainteresować się przysmakami zagranicznych kuchni. Np. w Niemczech i Austrii szczególną popularnością cieszy się strudel z jabłkami, czyli Apfelstrudel. Dowiedz się, jak go przygotować.

Jak zrobić strudel z jabłkami?

Przygotowanie strudla z jabłkami składa się z dwóch etapów: przyrządzenie nadzienia i przygotowanie kruchego ciasta. Najpierw zajmij się ciastem, ponieważ musi zostać schłodzone przed pieczeniem. Dzięki temu będzie się łatwo rozwałkowywać.

 

Składniki na nadzienie do strudla z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 40 g cukru,
  • opcjonalnie: 100 g rodzynek lub orzechów.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 175 g masła,
  • 85 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • do posmarowania: żółtko.

 

Dodatkowe składniki:

  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • lody waniliowe,
  • kawałki orzechów,

Jak przyrządzić strudel z jabłkami?

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj całość, aż powstanie kruszonka. Gdy tak się stanie, wymieszaj składniki z jajkami, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wyrób całość na gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na ok. 30 minut.

Przygotowanie nadzienia do strudla

Gdy ciasto odpoczywa w chłodzie, zagotuj wodę i zalej wrzątkiem rodzynki – dzięki temu będą miększe i łatwiej je będzie gryźć. Zajmij się także orzechami i posiekaj je na drobne kawałki. Jeśli ich nie dodajesz, pomiń ten etap.

 

Następnie umyj i obierz jabłka ze skórki oraz usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój na drobną kostkę. Pamiętaj, że jeśli kawałki będą zbyt duże, nie zmiękną podczas pieczenia. Następnie wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i dodatkami. Odstaw naczynie z nadzieniem na bok.

Pieczenie strudla

Włącz piekarnik, ustaw program “góra-dół” i temperaturę 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia lub długą keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywarło do ścianek. Następnie wyciągnij zimne ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt prostokąta pod wymiary twojej foremki. Nie powinno być zbyt cienkie ze względu na jego delikatność – może się rwać. Z kolei zbyt grube będzie się łamać podczas zwijania.

 

Na gotowym cieście rozłóż jabłka. Zadbaj o to, żeby przy końcach pozostawić pasek bez nadzienia – dzięki temu strudel nie rozwinie się podczas pieczenia. Następnie dość ciasno zwiń ciasto w rulon, a wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem.

 

Gotowy deser przełóż ostrożnie do formy i ułóż je miejscem łączenia do dołu. Ciasto piecz przez ok. 45 minut, aż się pięknie zarumieni, a w domu będzie unosić się fantastyczny zapach jabłek. Gotowy strudel wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i pozwól mu wystygnąć.

Przed podaniem ciasta na stół, oprósz je niewielką ilością kakao. Jego gorzki smak świetnie równoważy słodkie nadzienie. Dodatkowo, jeśli chcesz możesz zaserwować deser w towarzystwie lodów.

 

Austriacko-niemiecki deser świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznej polskiej szarlotki. Przekonaj się sam!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *